Your natural flow

View Original

Het einde van veel yogalessen: Savasana

Veel (langere) yogalessen of sessies eindigen met een eindontspanning in savasana. In dit blog lees je waarom een eindontspanning fijn is, waarom dit echt niet altijd hoeft, en wat Savasana nu eigenlijk is. 

Eindontspanning in een yogales

Ik kan pas ontspannen na inspanning” Een veel gehoorde uitspraak die ik veel hoor tijdens yogalessen. En dat is helemaal niet gek. Ontspannen is namelijk helemaal niet zo makkelijk, ook niet lichamelijk. Met eerst aanspannen voel je beter hoe je de spanning los of vrij kan laten. Daarom kan een eindontspanning ook zo fijn zijn na beweging. Je laat je lichaam tot rust komen, een herstelmoment en dat werkt ook mentaal door. 

Een eindontspanning lijkt in mijn yogalessen ook vaak op een mindfulness of zelfs meditatie-oefening. Ik gebruik ook technieken om je te begeleiden in ontspanning.

Verschillende technieken voor deze ontspanning

Er worden diverse technieken gebruikt, zoals een bodyscan, focus op adem, ademoefeningen of geluiden. Maar je kan ook gewoon even niets doen. Je traint je bewustzijn, je connectie tussen lichaam en geest en als je dat veel doet zal je ervaren dat je dit ook op andere momenten kan inzetten. 

De bodyscan is een veel gebruikte meditatie- en ontspanningstechniek. Meer lees over deze techniek in dit blog: Wat is een bodyscan en wat zijn de voordelen?

Je kunt ook een Yoga Nidra sessie opzetten. Over Yoga Nidra, slaap yoga lees je meer in dit blog: Wat is Yoga Nidra.


Geen eindontspanning? 

Dat is helemaal prima! Ik plak ook niet altijd een savasana aan mijn yogasessie. Een moment navoelen, een moment van bewustzijn of een kort moment van connectie met je adem is ook goed. En soms ook zelfs dit niet, en ga je gewoon verder met je dag. Yoga beoefening is niet alleen houdingen.


Wat is Savasana?


Savasana is een yogahouding, namelijk de lijkhouding. Je ligt op je rug, armen naast je, benen iets uit elkaar en geeft je over, in stilte. Deze symbolische tekst hierover kwam ik een keer tegen:

“Je komt met lege handen op de wereld, en je vertrekt ook weer met lege handen. Alles wat je in het leven verzameld hebt moet je achterlaten als de dood komt. Wanneer je kunt accepteren dat je sterft, geef je je over aan het leven”


Maak het je comfortabel

Deze houding betekent niet dat jij savasana niet kan aanpassen naar hoe jij wilt. Want als we het over ontspanning in savasana hebben, dan gaat het vooral ook om ontspanning en rust. En zeg nou eerlijk, als je op een koude vloer gaat liggen zonder kussentjes, dekentjes of ondersteuning is dat niet heel comfortabel en heeft je lichaam er misschien ook geen baat van. 

Mijn tip: pak er zoveel bij als jij wilt! Een paar voorbeelden: 

  • kussen onder je hoofd

  • warme deken over je

  • bolster onder je knieën

  • oogkussen

  • deken onder je lichaam

  • warme sokken en trui

Ben je in al je slaapkamer? Ga lekker op je bed liggen, of in de bank.

Andere ‘houdingen’ voor eindontspanning

Maar je kunt ook een andere keuze maken! Ga lekker op je zij liggen of misschien wil je wel liever zitten. Misschien kies je een houding die net dat ene lichaamsdeel wat extra’s biedt, zoals met je benen tegen de muur of op de bank houding, een liggende vlinderhouding.



Meditatie na ontspanning

Waar de yogahoudingen eigenlijk voor bedoeld waren in de latere yogatraditie is het soepel houden van het lichaam voor een zit in meditatie. Asana (yogahouding of lichaamshouding in de yoga) betekent letterlijk: houding of zetel.

Het kan fijn zijn om na een yogabeweegsessie een meditatie (of mindfulnessmeditatie) te doen. Door de bewegingen ben je wellicht al wat meer gefocust, heb je mentale rust gevonden. Je kunt dan je mind verder trainen met een mindfulness mediatie. Deze meditatie kan op van alles zijn, misschien een ademfocus meditatie, een dankbaarheidsmeditatie, intentie, aandachts- of reflectieoefening. 

Wil je meer weten over meditatie? Lees dan dit blog: Waarom en hoe begin je met meditatie.

Ontspanning voor elk moment!


Dit alles, een savasana, ontspanningsoefening, mindfulnessmeditatie kan je ook gewoon los doen van de beweegsessies bijvoorbeeld tussen je drukke bezigheden door, voor je gaat slapen etc.

In de online yogastudio staan meer dan 20 diverse audiobestanden die je kunt opzetten:

  • mindfulnessmeditaties

  • wandelmeditaties en zelfs 2 fietsmeditaties

  • ontspanning in savasana

  • diverse ademoefeningen (pranayama)

  • Yoga Nidra sessies voor beter slapen, opladen en de start van je dag

Dit alles naast de vele beweegsessies, in thema’s, actief of ontspannend en in alle tijdsduren van 5 tot 60 minuten.

Wil jij net zoals Annelin in je eigen tijd, en waar je wilt meditaties, ontspanningsoefeningen of yogasessies volgen? Probeer dan nu de online yoga studio en ervaar het zelf.

Wil je meer lezen over de ontspannen? Dit vind je misschien ook interessant: