Your natural flow

View Original

Yoga-oefeningen en tips voor gezonde voeten

Ik vraag je aandacht voor je o zo belangrijke voeten ☺️. Ik deed dat al eerder in mijn blog over balans. Als je voeten en enkels gezond zijn, zorgen ze namelijk voor stabiliteit en balans in je hele lichaam. Maar je voeten doen nog zoveel meer. In dit blog weer een beetje extra liefde en aandacht voor je voeten.

Wist je dat de gemiddelde persoon in het leven ongeveer 160.000 kilometer aflegt? Oké, de ene persoon wat minder en de ander wat meer. Maar je voeten brengen je steeds ergens naar toe en nemen je mee door jouw leven. Dus ze verdienen een beetje liefde, toch?

Wat vind je eigenlijk van je voeten?

Als je aan je lichaam denkt, zijn je voeten waarschijnlijk niet een deel waar je veel naar kijkt of mee bezig bent. Sommige mensen vinden hun voeten zelfs ronduit lelijk en stoppen ze snel in sokken en schoenen. Wanneer je weinig aandacht aan je voeten besteedt is het normaal dat je de verbinding met je voeten kwijtraakt. In dit blog lees je waarom het goed is om soms op blote voeten te lopen.

In yoga is het heel gebruikelijk om op blote voeten te bewegen. Ook is er tijdens yoga-lessen veel aandacht voor staande houdingen zoals Tadasana (Berghouding).

Je voeten voelen veel

Je voetzolen hebben meer zweetklieren en sensorische zenuwuiteinden per vierkante centimeter dan enig ander deel van ons lichaam. Je voeten zijn dus een belangrijk gevoelspunt, belangrijke waarnemers.

Oorzaken verlies verbinding met je voeten

Er zijn veel oorzaken voor het verlies van de verbinding met je voeten. Hieronder noem ik er vier.

  1. Slechte houding

    Een slechte houding kan er voor zorgen dat je meer gewicht plaatst op de bal van je voeten of juist op je hielen. Daardoor zal het lastig zijn om je hele voet te voelen. Een ongelijkmatige gewichtsverdeling kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals lage rugpijn of pijn in je knieën en heupen.

  2. Strakke schoenen

    Het dragen van te strakke schoenen kan de beweging van je voeten beperken. Waardoor je moeilijker de grond onder je voeten voelt.

  3. Gebrek aan beweging

    Als je een langere tijd stil op één plek zit of staat, kan het zijn dat je je voeten niet zoveel beweegt. Dat kan leiden tot stijfheid in de voeten en enkels.

  4. Stress

    Wanneer je onder stress staat is de kans groter dat je helemaal de connectie met je lichaam verliest, inclusief je voeten. Dit maakt het moeilijker om je geaard (gegrond) te voelen. Als je dit herkent lees dan het blog over ontspanningsoefeningen bij stress.

Naast dat je de verbinding met je voeten kwijt kunt raken door bovenstaande oorzaken, zijn er ook veel voetklachten waardoor je een andere relatie hebt met je voeten.

Veelvoorkomende voetklachten

Voetklachten die ik tijdens yogasessies vaak hoor en jij misschien ook herkent.

Plantaire fasciitis (pijn in de hiel)

Plantaire fasciitis is een aandoening die pijn in de hiel en onderkant van de voet veroorzaakt. Het treedt op wanneer de plantaire fascia, een weefselband die het hielbot met de tenen verbindt, ontstoken of geïrriteerd raakt. Dit kan gebeuren door het overmatig gebruik, herhaalde belasting of een blessure aan de voet. Mensen die veel tijd staand doorbrengen of die deelnemen aan activiteiten waarbij je veel rent of springt, lopen een groter risico op het ontwikkelen van plantaire fasciitis.

Als je deze scherpe pijn voelt, moeite hebt met lopen of pijnlijke triggerpoints (spierknopen) ervaart, kun je het beste medische hulp inroepen van een behandelaar in de gezondheidszorg. Masseer de trigger niet actief op het pijnpunt.

Hallux valgus

Bij hallux valgus groeit je grote teen naar binnen en er ontstaat een bobbel naast je teen die pijnlijk kan aanvoelen. Je kan hier aanleg voor hebben, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan door zwakte van je voetspieren. Heb je al klachten? Raadpleeg dan een beroepsbehandelaar. Met oefeningen kan je zorgen dat het niet erger wordt.

Dit gezegd hebbende: yoga kan je wel helpen bij zere voeten en bij het voorkomen van klachten. Yoga is bewustzijn, mindful bewegen en voelen. Je kunt het op allerlei manier inzetten.

Ik geef je 4 tips die je helpen om je voeten gezond te houden.

  1. Connectie met je voeten

Ik gaf je in een ander blog al de oefening bodymapping om de verbinding met je tenen te optimaliseren. Herhaal deze oefening regelmatig. Geef die aandacht aan je voeten en je zal verschil gaan merken.

Je kunt ook de gewoonte opbouwen om wat vaker heel bewust je voeten op de grond te voelen.

Elke keer dat je opstaat, neem je dit moment.

Ga je wandelen? Check in bij je voeten.

Stap je op je yogamat? Voel je voeten en de grond.

Stap je in het water? Voel de sensaties en de ondergrond.

Zo zijn er nog vele situaties en voorbeelden, gewoon gedurende een normale dag.

2. Lopen op blote voeten

Als je gewend bent om altijd schoenen aan te hebben kan blootsvoets lopen vreemd aanvoelen. Op blote voeten lopen kan zelfs ongemakkelijk aanvoelen, of gevoelig tot zelfs pijnlijk zijn. Kan je je niet meer herinneren wanneer je voor het laatst zonder schoenen hebt gelopen? Loop dan eens een stukje door je huis om te voelen hoe het voelt. Is het ongemakkelijk? Zijn er gevoelige plekken? Zie het als een kleine voet check-in.

Het lopen kan zelfs een meditatie in beweging zijn, met je hele aandacht bij het lopen. Bij de beweging van je voeten, eventueel op je ademritme en focus bij je voeten. Een minuutje is soms alles wat je nodig hebt om je weer verbonden te voelen.

Teen-oefeningen

Je kunt ook je tenen actief trainen. Gewoon tussendoor op je dag.  Doe bijvoorbeeld de volgende oefening.


Ga op twee voeten staan.

Verdeel je gewicht gelijkmatig over je voet.

Ga dan op een inademing op je tenen staan, duw je tenen bewust in de grond.

Daal dan langzaam af naar je voeten op een uitademing.

Herhaal een aantal keer.


Dit is overigens ook een balansoefening. Dus als je uit balans valt, geen probleem. Bouw het opnieuw op. Weet je nog? Uit balans zijn, helpt je om balans te vinden.

Een andere oefening is actief iets vastgrijpen met je tenen. Dit kan vanalles zijn. Legoblokjes die op de grond zijn blijven liggen, die je opraapt met je voet. Een kleedje / handdoekje wat je voor je legt en naar je toe probeert te halen. Of als je in de tuin bent gras plukken met je tenen. Maak er iets leuks van.

Of wat dacht je van je grote teen stretchen?

Leg je grote teen op een kleine verhoging, bijvoorbeeld een opgevouwen dekentje. Alleen je grote teen leg je op de rand.

Til dan je hak een beetje van de grond en laat je hak weer zakken.

Herhaal een paar keer.


Dit zijn allemaal korte en simpele oefeningen die er voor zorgen dat je je voeten sterk en gezond houdt.

Geef je voet een hand

Met het masseren van je voeten stimuleer je niet alleen de bloedsomloop en de zenuwpunten, maar je legt op die manier ook weer verbinding met je voeten. Je kunt op allerlei manieren masseren. Maak het lekker intuïtief.

Je kunt ook een balletje onder je voeten rollen. Maak het een gewoonte. Zo ligt er bij mij thuis een tennisbal in de badkamer zodat ik tijdens het tandenpoetsen mijn voeten een voor een over de bal rol. Dit is tip 2 uit mijn tips om een gewoonte te creëeren.

Geef je voet ook eens vaker een hand. Dat klinkt raar, maar het werkt wel.


Leg je voet op een plek dat je erbij kunt, zoals op je bovenbeen.

Alsof je je vingers in elkaar haakt bij een bidgebaar, zo strengel je je vingers van je tegenovergestelde hand tussen je tenen. Dus je wijsvinger gaat tussen je grote teen en tweede teen, je middelvinger tussen je tweede teen en derde teen, en zo verder.



Knijp, wrik, duw, wat jij fijn vindt. Je voelt vanzelf wat goed voelt.

Ga jij na het lezen van dit blog je voeten wat meer aandacht en liefde geven? Ze verdienen het!

See this form in the original post


Benieuwd hoe ik dit allemaal doe in mijn leven als ondernemer, moeder en in combinatie met allerlei andere activiteiten? Ik geef je een kijkje in mijn leven op Instagram. Zie ik je daar?

See this Instagram gallery in the original post

Deze blogs vind je misschien ook leuk om te lezen: