Tips voor yogaprops / yogaspullen
Een vraag die ik veel krijg: welke spullen heb je nodig voor yoga? In principe kun je veel van de yogaspullen - zo noem ik ze maar - ook vervangen door dingen die je in huis hebt. Yogaspullen worden ook wel yogaprops genoemd, omdat ze gebruikt worden ter ondersteuning van jouw yogabeoefening. Soms gebruik ik ze ook als extra uitdaging, als variatie en als versterking. Het maakt je yogaoefening creatief en speels.
Maar denk niet dat je zonder spullen geen yoga kunt beoefenen. Je hoeft niet eens een mat te hebben om aan yoga te doen! Al ik moet bekennen dat er een aantal items die ik heel fijn vind om te hebben. Ook als je net begint met yoga. Daarom bespreek ik in dit blog een aantal van die dingen die ik in mijn huis heb liggen, en die je ook in mijn sessies terugziet. Daarnaast geef ik je tips hoe je ze kan vervangen door spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Vooral als je net begint met yoga kun je op deze manier eerst kijken en voelen of en waar je in wilt investeren.
Maar laten we eerst even terug gaan naar wat een yoga-item eigenlijk is. En bestaat er wel zoiets als een yoga-broek, yogamat, yogariem etc.?
De yoga-industrie is tegenwoordig een miljarden-omzet-industrie. Dus wees kritisch. Laten we bijvoorbeeld eens naar yogakleding kijken. Bestaat er wel zoiets als yogakleding? Trek gewoon aan wat jij fijn vindt. Een legging wordt nu een yogabroek genoemd β¦ maar is het dat wel? Het is ook maar iets wat βgemaaktβ is door een merk en zo in de markt is neergezet. Een chemicus, Joseph Shivers, vond in 1958 Spandex uit. Vele jaren later, ergens in de late jaren negentig introduceerde een groot merk een meer atletische look met een legging om yoga in te beoefenen. Dit merk noemde dit een yogabroek. Het is nu een van de grootste bedrijven in yogakleding, matten etc. Waardoor wij - consumenten - denken dat een strakke legging een yogabroek is en erbij hoort wanneer je aan yoga wil doen. Niet dus. Al draag ik wel leggings (all day long π ), maar dat is omdat ik het fijn vind en er makkelijk in beweeg.
En hoe zit het met yogamatten? 2000 jaar geleden hadden ze geen yogamatten zoals we die nu kennen. Een kleed op de vloer voldoet in veel gevallen ook. Maar dat neemt niet weg dat ik een yogamat fijn vind voor de grip, de sensaties van de ribbels onder mijn voet en de iets zachtere ondergrond. Maar je ziet mij in sessies ook vaak gewoon op een kleed staan.
Duurzame keuzes met yoga
Duurzame keuzes maken past in een yoga-lifestyle, en is terug te herleiden naar de yogafilosofie. Wil je hierover meer weten, lees dan ook dit blog: duurzaamheid en yoga.
Mijn favoriete items voor yoga
Hier komen mijn favoriete items en tips voor yogaspullen die je kunt gebruiken bij je yogabeoefening.
Kussens en dekens
Kussens en dekens kun je nooit genoeg hebben π. Voor ondersteuning als je zit, ligt en natuurlijk om het jezelf helemaal comfortabel te maken bij de eindontspanning (savasana).
Yogamat
Een yogamat geeft fijne grip voor staande houdingen, maar het maakt de ondergrond ook iets zachter bij bewegingen aan de grond. Een basic mat voldoet voor mij prima. Er zijn veel verschillende soorten (en soms ook belachelijke prijzen...). Wees kritisch over het materiaal, kijk bijvoorbeeld naar duurzaamheid. Langere mensen vinden een extra lange mat soms fijn.
Meditatiekussen
Ik zit hier vaak en veel op. Het is voor mij precies de juiste ondersteuning voor het zitten op de grond. Een meditatiekussen is veelal gevuld met boekweitdoppen, en kan je op jouw eigen maat maken door wat doppen eruit te halen of aan te vullen.
Yogablokken
Met yogablokken breng je de grond een stukje dichterbij. Dat is fijn bijvoorbeeld in lage lunges, of vooroverbuigingen. Blokken kun je ook gebruiken om op te zitten of onder je hoofd te leggen. Ik vind kurk blokken het fijnste. Ze zijn duurzaam en ook zwaarder dan foamblokken.
Bolster
Een bolster kun je ook op verschillende manieren gebruiken. Het meest fijne aan een bolster vind ik als ondersteuning onder de knieën als je op je rug ligt. Het haalt net een beetje spanning van je onderrug af. Daarom ligt een bolster ook bij mij in de bank π. Maar een bolster kun je ook gebruiken onder je onderarmen, dan hoef je je polsen niet te belasten. En met een bolster kun je de ondergrond veranderen β¦ leuk voor balanshoudingen of werken aan een sterke core. Ook daar zijn sessies voor in de online yogastudio.
Yogariem/strapp
Een yogariem of -strapp is heel fijn voor stretchen! Maar we gebruiken een riem/band ook in de krachtopbouwende lessen. Een yogastrapp is heel makkelijk te vervangen door een elastische band, riem, sjaal, band uit je ochtendjas etc..
In de video leg ik het nog eens uit, en laat ik ook zien hoe je deze yoga spullen kunt gebruiken.
Wat heb je nodig als je begint met yoga?
Ik zou eerst gewoon eens beginnen met yoga. De meeste mensen hebben wel een mat liggen. Pluk wat kussens en dekens van de bank. En ga het eerst ervaren. Daarna weet je beter welke ondersteuning jij nodig hebt. Investeer daarna in duurzame spullen die je echt gaat gebruiken.
Nieuw met yoga? Geen ervaring?
Your natural flow is er voor gewone mensen. Beginnend, ervaren, lenig of niet lenig ... iedereen is welkom.
Wil jij op een makkelijke manier kennis maken met yoga? Doe dan mee met de cursus βStart met yogaβ
π Je hoeft niet lenig te zijn.
π Je hoeft je niet naar de sportschool te slepen.
π Je kan gewoon meedoen als jezelf.
π Je ervaart alle voordelen van yoga.
π Je maakt eindelijk tijd voor je lichaam en geest vrij.
Vanuit je woonkamer, slaapkamer of waar dan ook, krijg jij een maand lang toegang tot 10 online yogasessies:
β ontspannen en actief
β kort en lang (5 tot 45 minuten)
β nuchter en praktisch, geen moeilijke termen
β in het Nederlands
β 2 bonussen, waarvan één fijne wandelmeditatie
Dit vind je misschien ook interessant: