Lente-equinox: een perfect evenwicht

Dit is een blog in de serie over het meebewegen met de seizoenen. Ik neem je in deze serie mee in mijn onderzoek naar cyclisch leven, en diep onderwerpen daarin voor je uit. Zodat jij hier inspiratie uit kunt halen. Op een nuchtere en praktische manier, met respect voor oude tradities en wijsheden.

Heb jij het blog meebewegen met de seizoenen al gelezen? In dit blog schrijf ik over hoe je kunt leven met de kennis van verschillende cycli en hoe je hier inspiratie uit kunt halen voor jouw leven en ontwikkeling. Als je, net als ik, meer wilt meebewegen met bijvoorbeeld de seizoenen, de maan en de vrouwelijke cyclus.

In dit blog lees je over het moment dat dag en nacht een perfect evenwicht hebben.

De Lente-Equinox (uit de Astronomische kalender)

Tijdens de lente-equinox is de dag even lang als de nacht. Hierna worden de dagen langer. “Equinox” betekent in het Latijn dan ook “gelijke nacht”. De nacht en dag zijn in evenwicht. Dit moment vindt elk jaar plaats rondom 20-3.

Het is ook de start van de lente. Groei wordt nu meer zichtbaar. De dromen en plannen die jij hebt gemaakt gedurende de winterperiode mogen nu tot uiting komen. Dat betekent dat jij weer in actie moet komen. Want als je niks doet, blijven je plannen ideeën of wensen . Als je zaait, dan moet je ook water geven. Dan moet je zorgen voor de bodem, zodat jouw zaaiing kan gaan groeien en bloeien. Zo is het ook met je dromen en plannen.

Het voelt goed om na de rust van de winter weer wat actiever te worden. Maar soms wordt het ook teveel. Bewaak daarom juist tijdens deze periode je balans. Je kunt ook goed gebruik maken van je vrouwelijke cyclus. Dus activiteiten te plannen wanneer dit in jouw cyclus het beste past. Tijdens andere dagen, bijvoorbeeld je menstruatieperiode, neem je wat meer rust.

Je kunt de lente-equinox, de dag van evenwicht, gebruiken om stil te staan bij jouw balans. Hoe zit het bij jou op dit moment met de balans tussen actief zijn en rusten?

De dag van evenwicht

Zie de lente-equinox als een periode van evenwicht of balans. Omdat de dag even lang is als de nacht en ze dus in evenwicht zijn.

Of is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe balans tussen actief en passief, energie en rust, yang en yin?

Als je meer met de seizoenen wilt meebewegen kun je bewust stil staan bij dit moment en een aantal activiteiten voor jezelf plannen. Kies wat bij jou past. Hieronder geef ik je een aantal suggesties.


Reflectievragen die je jezelf kan stellen:

  • Welke actie is er nodig om je plannen te verwezenlijken?

  • Wat is niet meer nodig en mag je dus achter je laten?

  • Op welk punt is er vernieuwing nodig?

  • Hoe bewaak je jouw balans tussen actief en rust?


Activiteiten die je kunt doen:

  • Maak een lentewandeling.

  • Begin de dag met een intentie.

  • Benut je ochtendenergie voor je activiteiten.

  • Geef je huis een opruim- en schoonmaakbeurt.

  • Maak je tuin of balkon ready voor het buitenseizoen.

  • Plan een paar dagen een food-detox, met lichte voeding met seizoensproducten om jouw lichaam te resetten.

  • Mediteer ’s avonds om de dag achter je te laten.

Tips voor members van de Online Yoga Studio

  • Begin de dag met een intentie door deze oefening.

  • Benut je ochtendenergie voor je activiteiten, bijvoorbeeld met een energie ochtendsessie en neem die energie de rest van de dag mee.

  • Mediteer ’s avonds met deze meditatie om de dag achter je te laten.

Ben je nog geen member? Dan heb ik voor jou deze gratis yoga sessie, om je ochtendenergie lekker te benutten!

Nooit meer een blog missen?

Mijn volgende blog gaat over balans. Over wat balanshoudingen voor je kunnen doen, zowel fysiek als mentaal. Wil jij nooit meer een blog missen? Schrijf je dan in op mijn maillijst en je leest altijd de nieuwste blogs over yoga, mindfulness en lifestyle.

Lees ook de andere delen van de blogreeks: meebewegen met de seizoenen:

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Yoga balansoefeningen

Volgende
Volgende

3 oefeningen om een sterkere core op te bouwen