Winterzonnewende: een uitnodiging om te vertragen

“Yoga is saai.” Dit was een nuchtere reactie die ik ooit van een kind mocht ontvangen. En het is helemaal waar! Yoga kan saai zijn. En ik houd daar van. We zitten in de winter en deze periode is het moment om te vertragen. Saai? Misschien wel, maar daardoor niet minder interessant. Juist in de saaiheid, traagheid en stilte zijn interessante inzichten te vinden. In dit blog lees je over:

  • Winterzonnewende: jouw uitnodiging om te vertragen

  • Yule, viering van de terugkeer van het licht

  • Passende activiteiten voor de drukke decembertijd en de winter zoals intenties zetten, onthaasten, slow motion yogasessies en vertragen in je dagelijkse leven.

Winterzonnewende

Wat gebeurt er bij de een zonnewende, ook wel solstice (solstitium) genoemd? De zon staat gedurende het jaar op twee momenten op het noordelijkste of zuidelijkste punt (vanaf de aarde gezien). Deze twee momenten zijn de zomerzonnewende rondom 21 juni, en winterzonnewende rondom 21 december. In 2025 op 21 december om 16.03 uur. Op het zuidelijk halfrond van de aarde is dit precies andersom. Vandaar dat het aan de andere kant van de wereld zomer is in onze winter.

Ook behoefte aan een winterslaap?

Een winterslaap klinkt tijdens deze donkere dagen niet verkeerd toch? Voel jij ook de behoefte om je terug te trekken, te verstillen en te vertragen? Dit betekent niet perse dat je de donkerte op moet zoeken of de boventoon hoeft te laten voeren. Heb je even zin om in je eigen holletje te kruipen (zoals een dier in winterslaap) dan is dat helemaal oké. Maar zorg dat je ook juist in deze periode regelmatig naar buiten gaat. Het daglicht letterlijk opzoeken is goed voor je lichaam en je geest. Maak het thuis gezellig met lichtjes en warm door dekens en dikke sokken. Kook als je daarvan houdt lekkere wintergerechten zoals stoofpotjes, soepen en stampotten. Maak voor jezelf verwarmende drankjes. Zoals Golden Milk. Van Golden Milk wordt gezegd dat het rustgevend is. Maar er zijn nog meer (onbewezen) claims die gemaakt worden, zoals deze:

  • Het is ontstekingsremmend.

  • Het is een krachtige antioxidant, verhoging immuunsysteem/ je weerstand.

  • Natuurlijke pijnstiller.

  • Bevordert je spijsvertering.





Ik zeg dan vooral: voel wat het met jou doet. Voor mij is Golden Milk een manier om ontspanning te zoeken. Het zit hem ook in het mindful klaarmaken in het pannetje. En daarna lekker met een warm kopje op de bank kruipen. Ik slaap er in ieder geval beter door. Ik maak deze melk dan ook in onrustige perioden, zoals bij volle maan of als ik terug kom van een (te) enerverend avondje uit. Er zijn vele recepten in de omloop. Dit is hoe ik Golden Milk maak:

 
Voor 2 personen:
  • 2 kopjes haver- of andere plantaardige melk 
  • 1  theelepel kurkuma 
  • 1  theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel kardemom 
  • mespuntje cayennepeper 
  • 1 theelepel honing (nadien toevoegen)

Dit maak je warm in een pannetje 🫕 en je blijft goed roeren. Schenk het in 2 mokken en roer er een beetje honing door. 

 


Vertragen tijdens drukke december weken

Vertragen; hoe doe je dat eigenlijk in de drukke wereld om je heen?

In alle hectiek, een omgeving die veel van je vraagt en de gehaastheid die je voelt. Hoe vertraag je dan? Ik kan je 1 tip geven: gebruik je lichaam. Zowel je adem als je lichaam kunnen je helpen te vertragen.

Haasten

Hoe voel jij je wanneer je (te) druk bent? Te gehaast? Iedereen heeft het wel eens druk en december is vaak een maand vol activiteiten en gezelligheid door de feestdagen. Maar voel jij wanneer het te veel is? Waar merk je dat dan aan? Ik geef je een aantal punten hoe je dit kunt opmerken:

  • je loopt sneller

  • je ademt sneller

  • je voelt je geprikkeld (misschien merk je het in je huid)

  • je ben prikkelbaar

  • een extra to-do voelt als veel te veel, zelfs al is het maar iets kleins

  • je to-do lijst wordt alleen maar langer en langer

  • je bent ongeduldig, bijvoorbeeld in de rij van een winkel, wachten op de bus of in de file

  • je slaapt slechter

  • je ligt wakker van wat je nog moet doen, of bent bang dat je iets vergeten bent

Herkenbaar? Neem dan echt even ‘gas’ terug. Leg die to-do lijst aan de kant en maak tijd voor jezelf. Ik heb deze winter slow motion sessies voor je gemaakt. Yogasessies waarin je letterlijk de beweging gaat vertragen. De tijd neemt om met je hele aandacht te voelen, kleine en zachte bewegingen te maken. Dit geeft je inzicht: namelijk dat het niet altijd groots en tot het uiterste hoeft om een groot effect te hebben. Naast deze beweegsessies staan er in de online studio 3 nieuwe meditatie om te vertragen, 1 ademsessie die je zal helpen om de rust te vinden, en 2 minutenoefeningen die je overal kan doen. Vooral als je al gewend bent aan yoga en meditatie zullen deze korte oefeningen je overal en op elk moment kunnen ondersteunen. Korte oefeningen die je in het hier en nu brengen. Overal te doen. Voor die momenten dat de drukte of hectiek je overvalt.

Terugkeer van het licht: Yule

Tijdens de winterzonnewende is de dag het kortst, of te wel de meest donkere dag. Dat klinkt misschien deprimerend, maar vanaf nu worden de dagen weer langer.

In het Keltisch jaarwiel heet dit moment Yule. De viering van de terugkeer van het licht. In oorspronkelijke rituelen wordt dit gevierd met onder andere vuur. Maar als je eerdere blogs van mij hebt gelezen dan weet je dat ik het graag praktisch en nuchter houdt.


Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf bedenken: wat betekent licht en vuur voor mij. Welke woorden komen er in je op? Bij mij komt op dat je een innerlijk vuur hebt (‘Agni’ in de yogafilosofie) maar ook dat lichtheid minder zwaarte betekent. Dit is een periode om vanuit rust (en het rustiger aan doen) te voelen waar jouw vuurtje van gaat branden. Wat motiveert je, waar ligt je passie en waar haal je voldoening uit? Welke zwaarte mag wegvallen en wat wil je loslaten. Als je meebeweegt met de seizoenen had je dit reflectie moment misschien al genomen in november..

Wil jij als je dit leest meteen gaan plannen? Laat het nog even los. Deze periode, Yule, de winter, is niet 1 dag. In het meebewegen met de seizoenen komt er pas begin februari met Imbolc; een periode om wat meer plannen te maken. Blijf bedenken: dit is een periode van rust en opladen.



Intentie zetten

Voel je dat je graag verandering zou zien in onderdelen van je leven? Dan is dit een mooi moment om een intentie te zetten. Lees in de blog ‘Een intentie zetten‘ meer over want een intentie is. Want een intentie is niet hetzelfde als een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Sommige mensen vinden het fijner om een vision board te maken of een themawoord van het jaar te bepalen.

Een visionboard voor 2025 maken

Plan een fijn moment even helemaal vrij voor jezelf. Ga zitten in een ruimte waar jij je prettig voelt. Leg een aantal diverse tijdschriften of inspirerende bladen klaar. Begin met een meditatie om je aandacht in het hier en nu te brengen. Dat kan zo simpel zijn als het sluiten van je ogen en je aandacht een tijdje op je adem te houden. (lees voor meditatietips dit blog). Stel jezelf dan de vraag: Hoe zit voor mij 2024 eruit? Denk er niet over na. Maar open je ogen en blader door de tijdschriften heen. Overal waar je iets bij voelt knip je uit, plak je op en zo ontstaat er een vision board. Kijk naar dit bord, wat zegt het jou. Andere momenten van het jaar kan je dit bord er nog eens bij pakken en voelen wat het met je doet.

Woord voor het jaar

Vorig jaar ben ik begonnen met een woord te kiezen voor het komende jaar. Een woord wat net zoals bij het vision board opkomt vanuit je binnenste, je intuïtie. Niet uitgedacht. Regelmatig reflecteer ik gedurende het jaar over dat woord. Om je een beeld te geven: mijn woord voor 2023 was ‘oogst’. en voor 2024 ‘lucht’. Zegt jou waarschijnlijk nog niets maar dat is het mooie van een woord voor jezelf voor het komende jaar. Het zegt jou genoeg. Misschien nog niet concreet, maar dat hoeft ook niet.

Zoeken naar de simpelheid van kleine handelingen

Haal alle poespas weg en je ‘ziet’ meer wat er echt is. Neem je kerstboom. Hoe meer je erin hangt, hoe meer je versiert hoe minder je de boom ziet. Het is misschien een heel mooie vrolijke kerstboom geworden, maar zie je nog wel de kerstboom zoals die is? Kan de kerstboom nog wel aangeven hoe deze zich voelt? Zie je dat naalden verkleuren of uitvallen of wordt het weggemoffeld door glinsterende ballen en lichtjes.

Je kunt een hoop fraaie yogahoudingen doen tot en met de moeilijkste in de knoop houdingen. Maar als je alleen bezig bent met hoe het eruit ziet en hoe je de houding uitvoert ga je niets voelen (ja, fysiek ongemak misschien😉). Maak de bewegingen kleiner, zachter en voel wat het met je doet. 1 kleine beweging, houding of oefening kan je met een open aandachtige blik al heel veel vertellen.

Vertraging zoeken in je dagelijkse leven

Ook in dagelijkse handelingen kan je de vertraging en aandacht zoeken. Ik geef je een aantal tips en suggesties.

Vertragen is niet moeilijk. Kies een dagelijkse simpele activiteit uit waarin je dit een tijdje gaat toepassen. Denk aan:

  • tandenpoetsen

  • traplopen

  • groentes snijden

  • je lunch eten

Stap 1: Focus je op 1 ding.

Stap 2: Leg je hele aandacht bij die ene handeling.

Stap 3: Kun je de handeling iets vertragen?

Stap 4: Voel wat het met je doet.



Vertragen met yoga

Wil jij komende tijd ook in het teken zetten van vertragen? Dan nodig ik je uit om mee te doen met de slow motion sessies in de online yoga studio:

  1. Slow motion yogasessie 1 (30min)

    Een liggende sessie met vertraagde maar actieve bewegingen die ondersteunend kunnen zijn bij rugpijn. Ik nodig je uit tot langzame bewegingen. Het hoeft niet altijd meer, groter of tot het uiterste. Vertrouw dat kleine en zachte bewegingen een groots effect kunnen hebben. Deze sessie kun je ook vanuit je bed meedoen.

  2. Slow motion yogasessie 2 (30min)

    Een zittende sessie met zachte intuïtieve bewegingen. Een uitnodiging om nog trager en zachter te bewegen zodat je ook in je dagelijkse leven af kan remmen.

  3. Meditatie in beweging (7min)

    Met zachte beweging geef je ruimte aan wat er is en je komt terug bij jezelf. Een fijne meditatie wanneer je niet stil kan zitten.

  4. Meditatie - voelen vanuit vertraging (10min)

    Een check-in meditatie. Vanuit vertraging geef je ruimte aan gevoelens en sensaties. Wat speelt er op dit moment?

  5. Meditatie - hier en nu (6min)

    Een meditatie die je aandacht in het hier en nu brengt. Alles wat er is is hier en nu. Alles wat je nodig hebt is hier en nu. Perfect als je je onrustig voelt of veel in je hoofd zit.

  6. 2 minuten oefeningen

    Korte oefeningen die je in het hier en nu brengen. Overal te doen. Voor die momenten dat de drukte of hectiek je overvalt.

  7. Ademoefening (6min)

    Vertraging en rust door deze oefeningen met je ademhaling. Een variatie op de wisselende neusademhaling. Deze techniek koppelen we aan zachte en kleine handbewegingen, om je helemaal in het hier en nu te brengen.

  8. Savasana - ontspanning in vertragen en zachtheid (7min)

    Breng jezelf in diepe ontspanning. Daal af naar rust en stilte. Geef je lichaam (en je mind) de ontspanning die het nodig heeft.


Voel jij ook dat je mag vertragen? De rust terugbrengen in je lichaam en je mind? Ik heet je welkom in de online yoga studio.

Lees ook de andere delen van de blogreeks: meebewegen met de seizoenen.

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

7 bewezen voordelen van yoga

Volgende
Volgende

Rust en reflectie: Samhain en de kunst van Journaling