Wat je kan leren uit de yogafilosofie.

Deze keer de yama: Ahimsa

Yoga buiten de mat

In mijn vorige blog over ‘duurzaamheid en yoga’ schreef ik al iets over een van de Yama’s: Ahimsa. In dit blog even een rewind: Wat is de yogafilosofie en waar komt het vandaan? Yoga is meer dan alleen houdingen doen op de mat, dus yoga buiten de mat. In dit blog lees je meer achtergond over alle onderdelen van yoga: Yoga is zoveel meer dan allean houdingen.

Hoe haal je -ook in deze moderne tijd- veel wijsheid en leringen uit deze traditie die uit India komt? Dat probeer ik eenvoudig uit te leggen in dit blog. Je leest meer over de yama Ahimsa. Welke reflectie, onderzoek en leringen kun je uit deze Yama halen. In dit blog aandacht in wat je uit Ahimsa kan halen voor fysieke beweging.

Wie ben ik om…

Laat ik beginnen met dat ik mezelf niet perse de aangewezen persoon vind om over yogafilosofie te vertellen. Het is een traditie uit India, duizenden jaren oud, van mond-tot-mond overgedragen, en later in Sanskriet schrift. Een taal die ik ook niet schrijf of spreek. Ik ben niet opgegroeid in een Indiaanse community of met Indiaanse roots. Dus als je echt meer in de filosofie wilt verdiepen zou ik je aanraden altijd in lering te gaan bij een zo dicht mogelijke bron. Ik zie mezelf met deze reden niet als yoga(filosofie) docent, maar een yogafilosofie student.

Dat betekent natuurlijk niet dat ik niets kan zeggen over mijn onderzoek en leringen uit de yogafilosofie. Het was een diepgaand onderdeel van mijn yogaopleiding (ja ook die van kinderyoga) en ik heb ook verdiepende workshops gehad vanuit Yogi’s met indiaanse roots. Hierin reflecteerde we vooral ook op de invloed van kolonisme, culturele toe-eigeningen door westerse yoga en sociaal activisme. Geen makkelijke thema’s, en ik ben me ook zeer bewust van mijn (geprivileerde) rol.

Ik probeer in dit blog vooral ook over te brengen wat de basis van -deze keer- Ahimsa is, en vooral ook je mee te nemen in reflectie vragen die je jezelf kan stellen. De interpretatie van wat juist is, wordt steeds aan je eigen inzicht overgelaten, niet wat anderen je voorschrijven

Overigens is een sutra maar 1 zin, dus meer kan je er ook niet uithalen dan juist een vraag of verder op te onderzoeken. Wat zijn die sutra’s dan? 

Yoga sutra’s van Patanjali

Dit is wat ik weet van de yoga sutra’s van Patanjali: het zijn teksten die de ‘regels’ van yoga beschrijven. Hieruit komt een achtvoudig pad van yoga, ook wel het achtbenig pad van Patanjali.

acht onderdelen van yoga vanuit de sutra's van patanjali, in het nederlands.

Deze sutra’s van Patanjali zijn niet het oudste geschrift. Er zijn nog oudere schriften te vinden van yoga. Voor het schrift bestond yoga ook al en werd het van mond op mond overgedragen. Daarover een andere keer misschien meer. 

De Sutra’s zijn dus steeds 1 regel, een korte uitspraak. Het zijn er 196. Ik ben deze van tijd tot tijd nog steeds aan het studeren, als zelfonderzoek, verdieping en reflectie.

Een van de belangrijkste is Sutra 1.2: yoga is het kalmeren van fluctuaties van de geest. De eerste sutra is overigens iets als -even uit mijn hoofd gezegd- laten we yoga uiteen zetten. Als in: deze sutra’s gaan over yoga. 


Terug naar Yama, een van de acht onderdelen. De overige zijn; Niyama (normen naar binnen), Asana (meditatiehouding), Pranayama (controle van de adem), Pratyahara (terugtrekking van zintuigen), Dharana (concentratie), Dhyana (meditatie), Samhadi (hoog bewustzijn). 

Yama’s zijn normen/leefregels naar buiten toe. Er zijn 5 Yama’s, waarvan Ahimsa er een is. 

Ahimsa: vertaling en betekenis

Ahimsa is een sanskriet woord. Het laat zich niet zo makkelijk vertalen, maar hieronder is zo ongeveer de vertaling naar het nederlands.

Himsa = leed of schade 

A = niet of geen

Ahimsa is dus vrij vertaald: geen schade berokkenen, geen leed aandoen, geen kwaad doen, geen geweld gebruiken. 

In mijn vorige blog legde ik uit wat voor mij de link was met duurzaamheid. Maar je kunt Ahimsa ook gaan verkennen over jezelf, je eigen gedrag, in intentie, gedachte en acties. Naar buiten toe, maar ook naar jezelf toe. 


Duurzaam bewegen is voor mij een pijler in mijn yoga (asana) beoefening. Dus als we Ahimsa hierin brengen dan zou je kunnen denken aan je grenzen, lichamelijk maar ook mentaal.


Ken en respecteer je jouw grenzen? Ook in beweging? Wil jij altijd tot het maximaal gaan, en toch van jezelf verlangen dat je bijvoorbeeld vol in een pose gaat? Ben jij nog steeds bezig met hoe de houding eruit ziet, en of het er wel zou uit ziet als op fancy plaatjes of bij anderen? Natuurlijk mag je jezelf uitdagen, daar houdt ik zelf ook van. Maar ik hoop je echt met mijn yoga(asana)sessies mee te geven om vooral te voelen, je bewust te zijn van je grenzen, van hoe iets voelt, wat je kan aanpassen, en lief te zijn voor en met je lichaam met respect voor je grenzen. 

Zoals je leest kan je zoveel reflectie en inzichten halen uit een Yama. Ik ben nog steeds (gefascineerd) bezig met deze studie!

Wil je meer lezen over de yogafilosofie? Dit vind je misschien ook interessant:

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Wat is Yoga Nidra?

Volgende
Volgende

Duurzaamheid en yoga