Waarom ik mijn yogalessen niet met “Namaste” afsluit
In dit blog wil ik het hebben over de betekenis van “Namaste”. Dit woord kom je vaak tegen bij yogalessen. Maar wat betekent het eigenlijk? En waarom sluit ik mijn lessen juist niet af met Namaste?
Namaste, het einde van een yogales?
Vaak hoor ik mensen een yogales afsluiten door “Namaste” te zeggen. Ik doe dit bewust niet. Toen ik mij ging verdiepen in de betekenis van Namaste kwam ik tot de conclusie dat ik het een gekke afsluiting vond.
"Namaste” jij mee?
Ja, ook ik heb het welgedaan hoor. “Namaste” mee gezegd bij een yogales die ik volgde. Omdat de yogadocent het zei, omdat het wel mooi klonk, omdat het wel spiritueel klonk (ja erg eigenlijk hè? Maar het is wel waar.) Tot ik leerde wat Namaste nu eigenlijk betekent en hoe het in India gebruikt wordt.
Door dit onderwerp - zo simpel als 1 woord - uit te diepen kwam ik er achter dat het belangrijk is om - als het gaat om cultuur en tradities - het belangrijk is om niet zomaar iets te gebruiken of over te nemen.
Een mantra gebruiken?
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Mantra’s (een woord of zin die je uitspreekt). Weet jij wat de Mantra betekent? Een andere uitspraak/klank kan heel anders doorwerken. Sanskriet is een oude taal, met vele lagen. Klanken kunnen verschillende trillingen teweeg brengen. Daarom beoefen ik geen Mantra’s in het Sanskriet.
Ik verdiep mezelf in de herkomst van yoga, en probeer te leren van mensen die wel een herkomst hebben in deze traditie.
Betekenis van Namaste
Namaste dateert uit het Oud Sanskriet, de taal van Yoga. Om de betekenis te kennen moet je kennis hebben van het Sanskriet. Dat heb ik zelf niet. En dus komt onderstaande uit de resource van Susanna Barkataki (schrijfster van het boek ‘Embrace Yoga’s Roots’):
“namas" (d.w.z. namah) = eerbied, aanbidding, aanhef, buigen
“te" (afkorting van tubhyam) het voornaamwoord van de tweede persoon = voor jou
“namas-te” is dus de eerbied/begroeting aan de persoon die je begroet.
Namaste wordt in India gebruikt als een begroeting, een formele begroeting, die je bijvoorbeeld zou gebruiken uit respect voor een ouder iemand. Daarom zie ik de logica niet om met een formele begroeting een yogasessie af te sluiten.
Hoe kan je dan wel een yogasessie afsluiten?
Ik vind het fijn om een moment van dankbaarheid te nemen. In mijn eigen practice met een moment van dankbaarheid naar mijzelf, mijn lichaam, de yogatraditie. In de yogasessies die ik als docent geef met dankbaarheid voor mijn studenten.
Hoe je dit kunt doen? Neem bijvoorbeeld een moment in stilte. Leg een hand op je hart. Je kunt je handen voor je borst plaatsen. Deze Mudra (handgebaar) is Anjali Mudra. Ook Anjali Mudra zou je uit kunnen diepen, maar in het kort betekent het handgebaar van eerbied. Ik maak ook wel eens een kleine buiging, als eerbied of dankbaarheid.
Mag je Namaste dan helemaal niet meer gebruiken?
Van mij wel hoor. Maar weet wát je zegt en waarom je het zegt. Mijn onderzoek naar de herkomst van het woord “Namaste” gaf me een mooi inzicht mee. Want ik leerde niet alleen de letterlijke betekenis, maar vooral dat het belangrijk is dat je weet wat je doet en waarom.
Blijf je verdiepen
Het is belangrijk dat je weet wat je doet en waarom je het doet. Maar nog belangrijker is eigenlijk dat je voelt wat het doet en je het ervaart. Daardoor weet je wat bij jou past.
Yogasessie afsluiten in Savasana
Lees in dit blog over Savasana waarom een yogasessie vaak wordt afgesloten met een eindontspanning. Deze eindontspanning kan ook fijn zijn om je gevoel van dankbaarheid langer vast te houden.
Yogalessen: nuchter en praktisch
Wil jij beoefenen op een manier die bij jou past? Zonder moeilijke 'in de knoop' yogahoudingen, maar gewoon makkelijke, slimme en toegankelijke bewegingen die goed zijn voor jouw lichaam. Geen zweverige termen, maar duidelijke en praktische uitleg? Probeer dan eens online yoga bij Your natural flow.
Your natural flow is er voor gewone mensen. Beginnend, ervaren, lenig of niet lenig ... iedereen is welkom. Bij Your natural flow volg je yoga die zich niet vast pint op een specifieke stijl. Yoga draait om meer dan alleen bewegen, en gaat alles over bewustzijn. Bewustzijn tussen de connectie tussen jouw body & mind.
De yogasessies zijn gevarieerd, zowel dynamisch, actief als ontspannen. Mindfulness, meditaties, yoga nidra en beweegsessies. Bewegen op een duurzame manier, zonder pijntjes (die horen er namelijk echt niet bij!), het opbouwen van mobiliteit. Yoga die goed is voor je lichaam&geest!
Ervaar het zelf en word member van de online yoga studio. Probeer alle online yogalessen nu 2 weken voor 1 euro.