Je stress spier: de psoas

Ken jij je stresspier? Ik geloof dat bij mij alle spieren stressspieren zijn 😉. Ik voel snel spanning in mijn lijf. Alleen maar fijn, want het begint met bewustzijn. Vooral als je weet wat jij nodig hebt om te ontspannen. Yoga kan daar enorm bij ondersteunen.

Iedereen heeft wel een ‘zwakke’ plek. Een gebied waar jouw spanning zich meestal, of regelmatiger bevindt. Als ik nu zeg dat dit ook je psoas spier kan zijn? Dan denk jij misschien…mijn psoas..ik wist niet eens dat ik een psoas spier heb. Laat staan dat ik er spanning in voel.

Toch wordt de psoas, of Illiopsoas ook wel stress spier, of zelfs spier van je ziel genoemd. Waarom? Dat lees je in dit blog.

Waarom is je psoas spier je stress spier?

Spanning in de psoas spier

Je psoas spier loopt door het gebied van je bekken. Een gebied waar we soms onbewust spanning of gevoelens vast houden. Je bekken is je basis, in oosterse filosofien soms ook wel je centrum genoemd, je dantian of je roots/je wortels. Een van de energiecentra van de chakra’s bevind zich ook in dit gebied: het wortelchakra.

Je heupen en bekken zijn een complex gebied. Er zit veel mobiliteit rondom je heupen, en veel spieren die zorgen dat jij je been in alle kanten kan bewegen, maar welke we soms weinig aandacht geven. 

Maar waar zit je Psoas dan precies en wat doet deze spier?

Anatomie en je psoas

Anatomisch gezien is de Psoas een spiergroep die van je wervelkolom naar je dijbeen loopt. Deze spiergroep bestaat uit 3 spieren. Deze loopt ook nog eens langs een aantal organen. De spier heb je nodig om je heup te bewegen, voor over te buigen, en je been te bewegen, oftewel te lopen. Daarom wordt de spier geactiveerd bij ‘actiemodus’ van je lichaam. Zodat jij bijvoorbeeld snel kan wegrennen in een noodsituatie.

Je psoasspiergroep, plaatje van Samsara Yogadocentopleidingen.

Stress spier

Deze spier kan ongemerkt te veel spanning vasthouden. De spier activeert zich bij de ‘aan’ modus van je lichaam, daarom heet deze spier ook wel je stress spier. Wanneer je sympathisch zenuwstelsel, of wel stress modus aan gaat activeert deze spier.

Omdat we tegenwoordig (te) veel aan staan, kan deze spier onder meer spanning staan dan nodig. Zonder dat je het direct merkt, want de spier loopt dieper dan bijvoorbeeld een nekspier of je bovenbeenspier. Een directe spierspanning voel je dus niet aan de oppervlakte.

Een gespannen, of korte psoas kan zich uiten in klachten van je rug, bekken, organen en zelfs ademhaling

Niet alleen spanning kan een psoas gespannen of verkort maken. Want bijvoorbeeld sportoefeningen zoals sit-ups verkorten de spier.

Spier van je ziel

Je psoas spier spant aan als jij je niet fijn voelt, als je je bedreigt voelt, of zelf als je onbewust je ‘aan-modus’ activeert. Veel emotionele situaties kunnen zich hier ‘opstapelen’. Daarom wordt het ook wel de spier van je ziel genoemd. Het losmaken van deze spier kan je lichamelijk goed laten voelen, maar het kan ook emotioneel iets losmaken.

Geef je psoas spier, je stressspier, liefde en aandacht. Maak je psoas los met deze oefening: de beenswing. Heel eenvoudig en op elke moment te doen.

Oefening voor losmaken van je psoas spier

  • Kom met één been op een verhoging staan. Bijvoorbeeld een blok, maar buiten kan het ook een stoeprand zijn.

  • Maak je standbeen actief/stevig en je bekken stabiel (neutraal)

  • Laat je andere been (recht, niet gebogen) heen en weer zwaaien, met zoveel mogelijk ontspanning.

tips:

  • Laat je bekken niet meekantelen, de beweging komt vanuit je been en heup. 

  • Vergeet niet beide benen te doen. Voel tussen het wisselen door hoe je ene been voelt tov de andere.

Hoe voelt dit voor jou?


Wil jij je heupgebied, bekken en psoas meer aandacht geven? In de online yoga studio vind je een hele module vol met sessies voor dit gebied.

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Yoga en hormoonbalans

Volgende
Volgende

10 tips voor mindful wandelen