Yoga voor thuis: hoe je er wel een succes van maakt

Je hebt het al zo vaak voorgenomen: je gaat thuis yoga doen. Je voelt aan alles dat het goed voor je zou zijn. Je hebt misschien zelfs een abonnement op een online yoga studio. Maar toch gaan er dagen, weken en misschien wel maanden voorbij waarin het er niet van komt. Het lukt je maar niet om yoga te doen thuis.

Herkenbaar? Lees dan dit blog en ik help je om WEL yoga thuis te doen.

Voor we ingaan op hoe het je dit keer wel gaat lukken, zoomen we eerst in op alle redenen waardoor het niet lukt. Excuses, smoesjes … misschien. Maar allemaal waar en heel herkenbaar. Omdat ik veel contact heb met deelnemers hoor ik veel terug, en ik help mensen met een stok achter de deur. Dus ik ga al deze redenen, hoe reëel en hoe waar ze ook zijn, voor je omver halen. Dat is al een stap in de goede richting 😉. Jij was degene die voelde dat yoga goed voor je is. Twijfel je daar nog over? Lees dan in dit blog wat yoga voor je zou kunnen doen.

Wil je yoga beoefenen? Maak dan nu de keus om er vol voor te gaan. Geef het een kans, en lees verder in dit blog.

Redenen dat het niet lukt om thuis yoga te beoefenen

Te veel afleiding

Heb je te veel afleiding om aan yoga te doen? Dit gevoel herken ik. Ik heb 2 kids, een kat die misschien wel nog meer afleidt, een partner die thuiswerkt, buren die aan het verbouwen zijn en ik woon aan een drukke straat. En dan heb ik het nog niet eens over al die afleiding in mijn hoofd 😉.

Afleiding is er ALTIJD, en zal er altijd zijn. Natuurlijk kun je het aantal afleiders verminderen: door een rustige ruimte te zoeken, thuis afspraken te maken, en een noice canceling headset op te zetten. Maar besef dat juist in de afleiding leermomenten zitten. Yoga is niet iets wat je alleen op de mat doet. Juist beoefening in je dagelijkse omgeving zorgt voor integratie. De afleiding helpt je bij de les te blijven.

Geen plek in huis voor een mat

Dit hoor ik vaker. Ik heb geen ruimte voor al die houdingen in mijn huis. Wist je dat je voor yoga niet veel ruimte nodig hebt? Ik kan me niet voorstellen dat er geen plek in je huis is waar je niet even kan staan, liggen of zitten. Wat denk je van sessies op en naast je bank, een stretchsessie in de keuken, yoga op de stoel aan je eettafel of ochtendyoga in je bed?

En ja natuurlijk zijn er sessies waarin je je armen misschien breed wil neerleggen, maar je die ruimte niet hebt. Leg dan je armen niet breed maar in cactus houding: bovenarmen op schouderhoogte op de grond, ellebogen in hoek van 90 graden en handen naar boven.

Geluiden om je heen

Dit kwam al een beetje ter sprake in het deel over de afleiders. Een tip om geluid ‘buiten’ te sluiten is ramen/deuren sluiten. Een goede noice canceling headset kan ook fijn zijn. Anderzijds kun je geluid ook voor je laten werken. Meditatie, jezelf in het hier en nu brengen is soms niets anders dan je hoofd iets anders te doen geven. Focus eens op de geluiden, zonder oordeel, zonder mening. Verspring van geluid naar geluid, begin met de geluiden ver weg en kom zo steeds dichter tot geluiden dicht bij je. Voel daarna hoe je mind nu is.

Lees meer over het beginnen met meditatie en tips in dit blog.

Geen wifi/goed internet

Hier heb je een goed punt te pakken. Voor online yoga heb je nu eenmaal een internetverbinding nodig. Wifi werkt het fijnst, want vooral met een goede verbinding kun je hoge kwaliteit video’s streamen. Maar voor die momenten dat de verbinding net iets minder is zullen de video’s in de online yoga studio zich aanpassen naar een mindere kwaliteit zodat de video goed blijft lopen. Een aantal meditaties kun je zelfs downloaden, zodat je zonder internet, data of wifi toch die mindful wandeling kan maken of de check-in meditatie kan doen. Handig voor op vakantie als je data snel op gaat.

Geen spullen

Voor yoga heb je geen spullen nodig, en vooral geen dure fancy spullen. Alles kan je vervangen door spullen die je hoogst waarschijnlijk al in huis hebt. Een opgerolde deken wordt een bolster, een dik boek een blok en kussens heb je waarschijnlijk toch al liggen in de bank. O ja en een “yogabroek”? Die bestaat niet! Lees waarom en mijn tips over yogaspullen in dit blog.

Lange to-dolijst

Als je wacht met yoga tot je niets meer te doen hebt, kun je denk ik lang wachten. Er is altijd wel iets wat je aandacht of actie vraagt. De kunst is te kiezen voor hetgeen wat je op dat moment nodig hebt (yoga!) zodat je daarna met je volle aandacht het volgende van je to-dolijstje kan doen. Je zal ook makkelijker door je to-dolijst gaan als je beter in je vel zit. En dat is precies wat yoga voor je gaat doen.

Uitstellen (morgen misschien?)

Ook ik heb dagen (weken) dat ik niet de mat op stap, niets doe aan mijn yoga-beoefening. Ik ben ook maar mens, en jij ook. De dagen zijn druk, je energie is ’s avonds op, maar morgenochtend stap je echt op de mat. Je slaapt slecht, de wekker gaat veel te vroeg … pff ik doe vanavond wel een yogasessie. Je weet denk ik wel waar dit naar toe leidt.

Van uitstel komt … afstel. Want morgen wordt overmorgen, dagen erna, weken enzovoorts. Zo gaat er ineens een lange periode voorbij en ben je steeds verder verwijderd van yoga. Je vergeet misschien zelfs waarom je yoga wilde doen. Dit gaat gebeuren. Wat het verschil maakt? Vaker er wel voor kiezen dan niet. Dat maakt dat je toch een yogaroutine opbouwt. Want je voelt je daarna beter toch? Daarom deze uitdaging voor jou: maak die tijd vaker wel dan niet (of het nu voor yoga is of voor iets anders waar je de routine even van kwijt bent).

Motivatie of geen zin in yoga

Ik heb ook niet altijd zin in yoga. Maar ik doe het wel. Waarom? Omdat het me helpt. Omdat ik me ALTIJD (ja echt altijd) daarna beter voel. Zowel fysiek als mentaal. Ook mensen die naar mijn lessen komen, zichzelf soms naar de les slepen, zeggen daarna altijd: ik ben blij dat ik gekomen ben. Maar weet je eigenlijk nog niet waarom yoga voor jou zou kunnen werken? Lees dan in dit blog de voordelen van yoga.

Beginnen met yoga thuis

Oké, nu heb ik de meeste van de mogelijke beperkende gedachten besproken. Maar die gedachten zijn er altijd hè? Er is altijd wel iets. Laat die gedachten voor wat ze zijn. Dat is mindfulness. Dat beoefen je met yoga. En voor een beoefening heb je momenten van oefening nodig. Veel momenten en vaak. Je kunt het zien als een spier die je traint. Hoe vaker je de spier traint, hoe sterker deze wordt.

Je hebt voor je yoga beoefening thuis discipline nodig. Zit dit van nature minder in je? Zorg dat je het ergens gaat ‘halen’. Hoe? Een aantal voorbeelden en tips:

  • Maak een afspraak met jezelf.

    Een voor wat hoort wat principe: eerst yoga dan tv, eerst yoga dan ontbijt enzovoorts.

  • Beloon jezelf met iets als je het wel doet

    Geef jezelf iets waar je blij van wordt, dit hoef geen product te zijn maar kan ook iets zijn zoals een uitgebreid bad of massage.

  • Maak een afstreeplijst.

    Maak zichtbaar wat je doet en wanneer.

  • Vraag of iemand je helpt.

    Een reminder die je van iemand krijgt, of soms zelfs een klein (zacht) duwtje in de rug. Dit kan iemand in je thuisomgeving zijn, of een vriendin waarvan je weet dat ze ook graag wil starten met yoga.

Ook ik kan je helpen! Als online yoga coach stuur ik je reminders.

Stap gewoon spreekwoordelijke de mat op want voor yoga heb je niet altijd een mat nodig. Begin. Echt, je zal jezelf bedanken.

Overtuigt? Begin dan deze week met deze 4 momenten:

- een korte ochtend in 5 minuten stretchsessie

- een korte meditatie s avonds op de bank van 7 minuten

- een 15 minuten mindful wandeling

- In 20 minuten ontspanning voor je gaat slapen

Nog geen abonnement? Sluit hier eerst je abonnement af. Keer dan terug naar dit blog en je kunt direct beginnen.

Maak een gewoonte van yoga

Vanuit daar ga je het vanzelf weer regelmatiger oppakken, omdat je voelt dat het je goed doet. Dan maak je van yoga een gewoonte. En ook dat is niet makkelijk. Lees dit blog voor 4 tips om van yoga een gewoonte te maken, zodat het een routine wordt. Niet iets wat je doet, maar wat er is.

Persoonlijk yogaplan

Heb je liever een persoonlijk plan op maat? Ook dat kan! Ik ben graag jouw stok achter de deur! Bij een membership kun je een gratis persoonlijk yogaplan aanvragen, gemaakt op basis van jouw behoeften en wensen.

Lees de ervaring van Judith met haar persoonlijke yogaplan:

“De sessies zijn lekker laagdrempelig, dat maakt het makkelijk om mee te beginnen en smaakt naar meer. Vandaag beginnen met 'week 2’! Als ik eenmaal begonnen ben, vraag ik me af waarom ik het niet gewoon elke dag doe. Het is juist fijn, vooral om de dag mee te beginnen. Ondertussen neem ik al wel veel andere kleine dingen mee: bewuster wandelen, veel fietsen en denk ik meer om een betere houding. Gaat dus de goede kant op! Het helpt absoluut om een schema te hebben en iemand die af en toe vraagt hoe het gaat!”

Ik ben er voor je als jouw persoonlijke yogacoach, zodat jij alle voordelen van yoga ervaart en deze voelt in je dagelijks leven! Zowel fysiek als mentaal!


Waar wacht je nog op?

Maak van yoga een routine, en vraag je persoonlijk yoga plan aan.

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Gezichtsyoga & zelfmassage: de kracht van van je handen

Volgende
Volgende

7 bewezen voordelen van yoga