Gezichtsyoga & zelfmassage: de kracht van van je handen

Je bent perfect zoals je bent.

Een mooie zin, en in basis vind ik dit ook echt. Alleen zo voelt het niet altijd hè? Tenminste bij mij niet. De huidige maatschappij laat ons idealen nastreven die verre van realistisch zijn. Er is een golf van invloed (influencers) waarbij er het idee wordt gegeven dat alles maakbaar is. Onrealistische beelden en beelden waar je onzeker van wordt worden steeds meer de standaard. Iets wat we in de wereld van yoga zien, maar ook zeker als het gaat om de verzorgings(beauty)industrie en het verouderingsproces.

Ook ik heb onzekerheden

Als moeder van een dochter vind ik het mijn rol en taak om hier iets mee te doen. Om te zorgen dat mijn dochter het normaal vindt dat je zichtbaar ouder wordt. Dat als je iets unieks hebt in je uiterlijk, dat dat niet betekent dat je minder mooi bent. Dat het streven naar (onrealistische) uiterlijkheden niet nodig is. Dat wat je ziet in media vaak niet de realiteit vertegenwoordigd. En ja, dan moet ik dat zelf ook eerst zo voelen hè 😉. En dat is niet altijd makkelijk. Ook ik heb onzekerheden, vind dat ik er soms (te) moe uitzie, te flets en te grijs. Dat is een van de redenen dat ik gezichtsyoga ging doen.

Toen kwam ik erachter dat als je gezichtsyoga op een bewuste manier beoefent, het “gewoon” yoga is: bewustzijn en verbinding. Het kan een manier zijn om aandacht aan jezelf te geven: mindfulmomenten. Het kan ontspannend werken, en hoewel je misschien denkt dat je aan de ‘buitenkant’ werkt, merk je juist verandering aan de binnenkant. Want bij zelfmassage, en dus ook gezichtsyoga, raak je fysiek de buitenkant aan, maar je raakt juist de binnenkant.

Daarom dit blog over gezichtsyoga & zelfmassage: de kracht van je handen.

Veroudering vertragen met gezichtsoefeningen

Laat ik hiermee beginnen: accepteer dat je ouder wordt. Accepteer dat er verandering gaan plaatsvinden. Dat kan je niet tegenhouden. Heb je rimpels lief, die komen door het vele lachen, de keren dat je in de zon buiten liep, de verwondering waardoor je wenkbrauwen optrok, en de boosheid door de dingen die er echt toe doen. Maar dat neemt niet weg dat jij je goed mag blijven voelen, dat je aandacht aan jezelf mag besteden. En dat er oefeningen zijn waarbij je zowel je spieren in je gezicht kan trainen, als ontspanning kan creëren.

Je gezicht bestaat, net zoals de rest van je lichaam, uit spieren. Ontspanning en activatie zijn net zo belangrijk als voor de rest van je lichaam. Ook je gezicht kan spanning vasthouden door stress. Hoe bewust ben jij daarvan? Laten we het testen.


Spanningsgebieden in je gezicht

Rondom je ogen - ben jij nu aan het fronzen?

Voorhoofd - denk aan de wifi-lijntjes die ontstaan.

Kaken - heb jij je kiezen strak op elkaar?

Mond - duw je je tong tegen je tanden, of zijn je lippen samengeperst?

Nek - ervaar jij bewegingsvrijheid in je nek?

En? Ben jij je nu bewuster van de spanning in je gezicht? Of viel het mee?


Wanneer je deze spanningsgebieden losmaakt aan de buitenkant werkt dit ontspannend. Maar niet alleen de buitenkant raakt ontspannen. Je voelt je misschien ook lichter: het doet ook van binnen iets met je.


Een voorbeeld. Misschien voelt het gebied van je ogen zwaar. Je ziet aan de buitenkant wellicht wallen, lijntjes of hangende oogleden. Probeer dan deze oefeningen:

Vermindering wallen-oefening

Breng je handen naar je gezicht en plaats twee vingers op de punten van je ogen. Je middelvinger aan de binnenkant van je oog en je wijsvinger aan de buitenkant van je oog. Maak een O vorm van je mond. Kijk schuin naar boven (alleen je ogen).

Dit zorgt voor activiteit van je spier onder je oog. Herhaal dit 3 keer met een pauze van een bewuste ademhaling.

Openere blik-oefening

Dit is een fijne oefening voor in de ochtend. Plaats je beide middelvingers tegen het punt aan de binnenkant van je neusbrug (ter hoogte van je oog). Geef een lichte druk. Maak daarna een tappende/tikkende beweging van binnen naar buiten onder je oog. Let op: je tapt licht en niet op het zachte gedeelte onder je oog maar op je bot eronder. Herhaal deze tappende beweging vijf keer van binnen naar buiten.

Een simpele oefening zoals dit kan verfrissing brengen. Misschien zie je er ook wel frisser uit na de oefening als je in de spiegel kijkt. Belangrijker nog: wat doet het van binnen met je? Voel dit eerst eens en kijk daarna pas in de spiegel (als je dit perse wilt). Het gaat namelijk niet om het resultaat aan de buitenkant, maar hoe jij je van binnen voelt. De rest volgt vanzelf.

Wist je dat rimpels ook veroorzaakt worden door spierspanningen? Dus niet alleen het verstevigen van de spieren maar juist ook het ontspannen kan zorgen dat je minder rimpels krijgt. Mocht je rimpels vervelend vinden 😉.

Overbehulpzame spieren

Spieren die overactief zijn, mee willen werken, noem ik overbehulpzame spieren. Denk aan je rugspieren of nekspieren die soms ‘overbehulpzaam' zijn en vanuit daar overbelast worden en pijntjes veroorzaken. Als je bijvoorbeeld onderrugklachten hebt zal je vaak ook (of wisselend) klachten in je bovenrug/schouders en/of nek hebben. Deze delen gaan overcompenseren zodat je onderrug niet belast wordt. Tot het punt dat het soms zelfs klachten kan geven. Overigens is niet niet altijd erg. Je lichaam werkt als een samenwerkend geheel en zo hoort het ook.

Zo is dat ook met je gezicht. Kijk eens naar boven zonder je hoofd te bewegen. Wat gebeurde er? Maak eventueel een selfie. Deed je voorhoofd ook mee? Eigenlijk niet nodig. Met alleen je oogspieren kun je gewoon omhoog kijken. Je voorhoofdspier is dan zo’n spier die mee wil werken, overbehulpzaam wordt, en je oogspier wordt juist een beetje lui want deze wordt minder geactiveerd.

In deze korte introductie vertel ik je meer over mijn kijk op gezichtsyoga.

De voordelen van gezichtsyoga

1 Uitstraling van je huid

Gezichtsyoga kan de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar je huid stimuleren, waardoor je een natuurlijke en gezonde gloed krijgt.

2 Spierversteviging

Door regelmatige oefeningen worden gezichtsspieren sterker, wat kan bijdragen aan een natuurlijke lift.

3 Stressvermindering

De ontspanningstechnieken helpen spanning in het gezicht en daarmee soms in het hele lichaam los te laten.

4 Bewustwording

Gezichtsyoga helpt bij het creëren van bewustzijn over hoe je je gezichtsspieren gebruikt. Het maakt je ook bewust van je houding.

Invloed van je houding

Ook op je gezicht heeft je houding invloed. Huid is meer geneigd te zakken als je continu omlaag kijkt. Dat is de wet van zwaartekracht ☺️. Over houdingsproblemen en wat een -op het zicht- eenvoudige yogahouding als berghouding kan betekenen schreef ik al eens dit blog over de berghouding.

Bewust beoefenen van gezichtsyoga

Gezichtsyoga zonder bewustzijn, zonder je mind erin te betrekken is voor mij geen yoga. Yoga is een "inside job”, een beoefening van binnen naar buiten. Zonder dat:  dan zijn het losse oefeningen, een gezichtswork-out of hoe je het ook wilt noemen. Maar geen yoga.

Gezichtsyoga is voor mij onderdeel van het grote geheel van yoga. Een mindful beoefening en meer dan alleen houdingen. Er is niets over gezichtsyoga te vinden in de oude filosofie. Dus vraag jezelf altijd af, waarom wil ik yoga beoefenen, wat is mijn intentie?

Benieuwd naar een gezichtsyoga-routine?

Wil je graag ervaren hoe een gezichtsyogaroutine voor je voelt?

Nieuw in de online yoga studio: Mindful momenten met gezichtsyoga. In deze module staan diverse kleine gezichtsyoga routines en oefeningen. Zo is er een sessie voor een openere blik en vermindering wallen, een oefening voor verstevigen van je onderkin, een ontspannen massage voor het slapen en een routine voor een betere houding. De sessies duren niet langer dan 5 minuten. Makkelijk in te passen in je dag. Met een dagelijks moment ga je het jezelf snel eigen maken en de effecten ervaren.

Welke gezichtsyoga als je verdieping zoekt?

Wil je je verdiepen in gezichtsyoga en een routine opbouwen die precies is afgestemd op jouw gezicht en behoefte? Kijk dan eens bij Faceyoga with Anna.

Ik heb 2 keer een gezichtsyoga-workshop bij haar gevolgd. Een aanrader! Volg Anna op social media of kijk op haar website naar haar aanbod.

Zelfmassage: de kracht van aanraking

Je lichaam is altijd in het hier en nu. Breng je mind en je lichaam op dezelfde plek, op dezelfde tijd en je bent in het nu. Dit kan in beweging, in meditatie op je adem, maar ook door aanraking. En wat fijn is: je handen heb je altijd bij je, en het kost je niets. Massage of zelfmassage versterkt de verbinding tussen je lichaam en je geest. Sommige mensen ervaren een groter bewustzijn tijdens een massage.

Zelfmassage kan ook ontspannend werken. Vooral een buikmassage, waarom dit zo is lees je verderop in dit blog. Het geeft mij ook altijd een gevoel van zelfliefde: ik mag er zijn. Er zijn natuurlijk veel gebieden in je lichaam die je kan masseren. In dit blog bespreek ik er twee: gezichts/nek- en buikmassage.

Gezichtsmassage

Ik kan beter zeggen gezichtsaanraking. Want in deze oefeningen doe je niets meer dan je handen warm maken en ze op plekken in je gezicht leggen. Probeer dit maar eens:

  • Wrijf je handen tegen elkaar, net zolang tot je warmte voelt ontstaan.

  • Leg deze handen nu op je ogen en sluit je ogen.

  • Voel de warmte van je handen.

  • Laat rustig los.

Hoe voelt dit voor jou? Hierna kan je ditzelfde doen bij je wangen, kaken, voorhoofd en nek. Eigenlijk elke plek die goed voelt voor jou. Wrijf tussendoor steeds je handen warm.

Deze oefening van handen op je ogen is heel fijn als je veel naar een scherm kijkt. Ook voor kinderen is het een fijne oefening. Het is een van de dingen die ik vaak laat terugkomen als ik ’s avonds samen met mijn kinderen yoga doe.


Buikmassage

In dit blog schreef ik over buikmassage als een van de ontspantechnieken. Waarom kan een buikmassage je ‘ontspanmodus’ stimuleren? Dit komt door de nervus vagus, de parasympaticus, je 10e hersenzenuw. De nervus vagus zorgt bijvoorbeeld voor ontspanning van skeletspieren, stimulatie van energie-opname en een herstelfase na actie door: spierontspanning, beter doorbloeding en afvoer van afvalstoffen (afgifte in nieren en afbraak in lever). Deze zenuw heeft vertakkingen en verbindingen in het buikvlies. Een buikmassage kan daardoor ontspannend werken.

Sommige studies suggereren dat buikmassage de spijsvertering kan verbeteren. Daardoor kan het helpen bij het verminderen van constipatie, gasvorming en een opgeblazen gevoel. Buikmassage kan ook verlichting bieden bij bepaalde vormen van pijn, zoals menstruatiekrampen, prikkelbare darmsyndroom en spierkrampen in de buik. De warmte van je handen zal hierin bijdragen. Dus maak je handen lekker warm voor je begint.

Het is belangrijk op te merken dat buikmassage niet voor iedereen geschikt is. Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor een buikmassage, vooral bij bepaalde medische aandoeningen. Het voordeel van zelfmassage is dat jij je grenzen kan respecteren, blijf vooral voelen en richt je op zachte aanraking.


Natuurlijk vind je deze zelfmassages terug in de online yoga studio:

Je selfcare moment ’s avonds op je bank (10min)

Pak lekker wat dekens, kussen en doe een kaarsje aan. We nemen een mindful moment om te voelen. Daarna gebruik je de kracht van aanraking om je ogen, je kaken en de rest van je gezicht rust te gunnen. Ik wens je een fijne ontspannen avond! 

Ontspanning met zelfmassage (15min)

Maak van de avond een echt selfcare moment met deze sessie met zelfmassage. Laat de warmte van je handen doorstromen naar je lichaam. Je mag ontspannen. Ga lekker liggen, zet de sessie op en geniet ervan!

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Yoga voor iedereen?

Volgende
Volgende

Yoga voor thuis: hoe je er wel een succes van maakt