Yoga voor iedereen?

“Yoga is voor iedereen.” Meestal zie je het langskomen bij een mooie foto, van een dame in een strak pakje en een of andere moeilijke houding. Vast met de juiste intentie, maar voelt iedereen zich welkom bij yoga? En is yoga eigenlijk wel voor iedereen? In dit blog ga ik op onderzoek. Je leest over:

  1. Yoga is niet alleen bewegen, yoga is zoveel meer

  2. Er zitten onvoldoende variaties en opties in yogalessen

  3. Je voelt je niet welkom omdat je je niet gerepresenteerd voelt

  4. Yoga is niet financieel toegankelijk

  5. Wat is advanced of gevorderde yoga?

Hoe zit dat nu eigenlijk met “yoga is voor iedereen”?

Laat ik duidelijk zijn: ja, yoga is voor iedereen. Maar niet elke yogasessie past bij iedereen. Ook voelt niet iedereen zich welkom bij yoga. Laat staan dat yoga toegankelijk is voor iedereen. Er zijn mensen die niet naar een yogastudio kunnen, die letterlijk een hoge drempel ervaren. Maar ook de figuurlijke hoge drempel hoor ik veel. Als ik eerlijk ben, heb ik ook altijd een hoge drempel ervaren om naar een yogastudio te gaan. Daarom ben ik online yoga gaan doen. Daar voelde ik me wel welkom omdat ik mezelf kon zijn en mijn eigen keuzes kon maken. Iets wat ik bij mijn deelnemers nu ook erg stimuleer.


1. Yoga is niet alleen bewegen, yoga is zoveel meer

Als je geen asana (houdingen) uitoefent kan je nog wel yoga beoefenen. Misschien houd jij je bezig met de waarden en ethiek uit de yoga filosofie. Of misschien mediteer jij veel. Zo behandelde ik in een eerder blog meer onderdelen van yoga.

Zelf beoefen ik graag de fysieke kant van yoga. Mijn lichaam is voor mij de toegang tot bewustzijn en mindfulness. Ik ben ook erg geïnteresseerd in bewust bewegen en bewegingsleer. Je lichaam heeft je veel te vertellen en je kan er veel van leren. De andere kant hoor ik ook veel: “ik kan niet stil liggen”. Zoals yoga niet altijd bewegen is, is het ook niet altijd stil liggen. En ja, je kan yoga doen zonder stil te liggen. En ja, je hoofd zal ook niet altijd stil en kalm zijn. En dat is oké.

2. Er zitten onvoldoende variaties en opties in yogalessen

Als je weet wat de houding of de beweging doet, ofwel wat het “waarom” van de specifieke beweging is, dan is het makkelijk om een houding aan te passen zodat deze bij elk lichaam past. Of je nu zit, ligt of staat. In mijn lessen is hier altijd aandacht voor. Toch geef ik niet in elke online sessie alle variaties, want er zijn oneindig veel mogelijkheden. Maar dat betekent niet dat jij de houdingen niet mag of kan aanpassen. Ik zal je altijd blijven herinneren om te voelen wat voor jou goed voelt en je stimuleren om je eigen keuzes te maken. Je kunt een goede yogagroepsles herkennen aan dat niemand in dezelfde vorm beweegt. Dat is pas yoga, de houdingen en bewegingen aanpassen aan wat op dat moment voor jou het beste is.

aanpassing yoga houdingen variaties en opties op een stoel


Aanpassingen in houdingen

Hoe pas je een houding aan? Soms weet je niet goed hoe je zelf een houding kan aanpassen, of welke variaties er zijn. Daarin zal ik je - ook online - ondersteunen. Je mag me altijd alles vragen. In de online yoga studio zit de mogelijkheid om een reactie achter te laten. Je mag me ook een e-mail sturen. Je krijgt altijd een reactie. Soms beantwoord ik vragen ook met een video. Zo heb ik een keer tips en aanpassingen gegeven voor als je pijnlijke polsen hebt en niet op je handen wilt steunen. Ook heb ik op basis van een membervraag een video ‘aanpassingen voor knieën’ gemaakt, met allerlei aanpassingen zodat je niet op je knieën hoeft te steunen of ver hoeft te buigen, inclusief lijst met yogasessies (20!) in de online studio waarbij je überhaupt niet op je knieën komt. Er zijn yogasessies op een stoel of zelfs in bed zodat je liggend mee kan doen. Dus stuur me jouw vraag en ik denk graag met je mee.

Stoelyoga voor ouderen?

Nee natuurlijk niet! Ik zou ook liever niet over ‘stoelyoga’ praten. Yoga is yoga. Of je er nu een stoel bij pakt, liggend mee doet, op je mat staat of niets doet. Ik gebruik in mijn sessies regelmatig een stoel, om de variaties te laten zien als je niet staand wil/kan meedoen. Maar ook al kan je staand wel mee doen: ik daag je uit om soms eens op de stoel mee te doen. Het geeft je weer andere sensaties en ervaringen.

 
stoel-yoga-is-niet-alleen-voor-ouderen
 

Variatie in beweging

De online yoga studio is zo gevarieerd dat er altijd een sessie is die bij je past, staand, zittend, liggen, luisterend, wandelend en zelfs slapend. Je kunt ook een gratis persoonlijk yoga plan aanvragen waarin je precies die sessies ontvangt die goed kunnen werken voor je.

3. Je voelt je niet welkom omdat je je niet gerepresenteerd voelt

De media staan vol met blanke slanke dames in mooie pakjes die yogahoudingen uitoefenen. Niet gek dat als jij je hiermee niet identificeert je je misschien niet welkom voelt. Gek genoeg hoor ik zelf ook bij de-blanken-vrouwen-categorie, al verhul ik mijn mamabuikje of rimpels niet en trek ik ook geen fancy pakjes aan. Maar ik besef wel dat er ook een ander beeld gerepresenteerd moet zijn. In mijn video’s zie je altijd mij, en heel soms mijn kinderen. Dit maakt het niet erg divers. Hier ben ik over aan het nadenken. Daarnaast plaats ik geen foto’s van mijn deelnemers vanwege hun privacy. Ik ga altijd goed op zoek naar foto’s die meer de maatschappij representeren. Helaas moet je vaak heel lang zoeken naar een niet-gelikte-yoga foto. Ik doe mijn best, en ik hoop dat jij dat voelt bij het lezen / zien van mijn blogs. Een kattenfoto doet het altijd goed 😉.

4. Yoga is niet financieel toegankelijk

Even los van dat een yogastudio voor iedereen fysiek toegankelijk zou moeten zijn is yoga bijna een elite(wellness)ding aan het worden. De kosten van een yogales in de randstad is eerder 20 euro dan 10. Ook bij mij kost een fysieke les ongeveer 11 euro per keer. Online kan je voor een veel lager bedrag instappen. Maar dan nog kan niet iedereen dat betalen. Ik sta daarom altijd open voor betaal-naar-je-mogelijkheden. Wil jij graag yoga beoefenen, maar heb je op dit moment de financiële middelen niet? Neem contact met me op en we komen er wel uit.

Lees ook mijn blog over yogaspullen. Je hoeft echt geen dure spullen aan te schaffen om yoga te beoefenen!

5. Wat is advanced of gevorderde yoga?

“Maar ik ben helemaal niet lenig”. Dit hoor ik zoveel. Als ik vertel dat ik yogadocent ben, krijg ik vaak de opmerking: “ben jij zo lenig dan?”. Ai … Of wat denk je van een “yoga voor gevorderde” les? Daar gaan mijn nekharen van overeind staan. Is een ingewikkelde houding waar iemand in staat gevorderd? Is dat yoga? Voor sommige mensen is het heel eenvoudig om zichzelf in de knoop te leggen. Voor de meeste mensen is dat niet eens haalbaar, ook niet als ze al jaren aan yoga doen. Dus wat is gevorderd? Yoga IS gewoon ZIJN. Wat je dan ook doet, in welke beweging of houding dan ook. Soms zijn de kleinste houdingen, de langzaamste bewegingen het meest uitdagend. Yoga is een beoefening voor je mind en je hart … je lichaam is het hulpmiddel.


Dus, op de vraag “Is yoga voor iedereen?” zeg ik volmondig JA. Yoga is voor iedereen. Dus voel je welkom. Je bent welkom.

 
 

Your natural flow is er voor gewone mensen. Beginnend, ervaren, lenig of niet lenig ... iedereen is welkom.

Bij Your natural flow volg je yoga die zich niet vast pint op een specifieke stijl.  Yoga draait om meer dan alleen bewegen, en gaat alles over bewustzijn. Bewustzijn tussen de connectie tussen jouw body & mind.

De yogasessies zijn gevarieerd, zowel dynamisch, actief als ontspannen. Mindfulness, meditaties en beweegsessies. Bewegen op een duurzame manier, zonder pijntjes en het opbouwen van mobiliteit. Yoga die goed is voor je lichaam & geest!

En … ja, en ook ik val soms uit een houding, krijg kramp of brandende benen, haal links rechts door elkaar en lach hier en daar …  Ik heb ook wel eens wallen, haren door de war ... dat ben ik, dat is echt, dat is yoga. Jij bent ook gewoon welkom zoals je bent!

Yoga draait niet om perfectie maar alles om bewustzijn.

Twijfel je nog over groepslessen of online yogalessen? Lees dan dit blog:

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Natuurlijke ritmes: Beltane in de seizoenscyclus serie

Volgende
Volgende

Gezichtsyoga & zelfmassage: de kracht van van je handen