Natuurlijke ritmes: Beltane in de seizoenscyclus serie

Welkom in het achtste deel van de blogreeks ‘meebewegen met de seizoenen’. In deze negendelige serie neem ik je mee in mijn onderzoek naar cyclisch leven. Ik behandel de perioden rondom de seizoenen, gevolgd vanuit de astronomische kalender met de equinoxen en zonnewenden, die 2 maal in het jaar voorkomen. Tussen deze momenten zitten nog 4 kruispunten om bij stil te staan en te reflecteren.

 
 



Als je mijn andere blogs uit de serie ‘meebewegen met de seizoenen’ hebt gelezen, dan weet je dat ik niet in ga op zweverige zaken maar het bekijk vanuit een praktisch oogpunt. Je hoeft maar naar de natuur te kijken en het voelt logisch. Daar heb je geen hekserij, bloemenkransen in je haar of dansen rondom vuur voor nodig.


In deze blogreeks wil ik laten zien dat het ook anders kan. Dat er veel kennis en wijsheid te vinden is in oude tradities, maar met een nuchtere kijk. Dat je deze momenten bewust kan vieren, met reflectie, yoga en andere activiteiten die bij jou passen.

Beltane

Dit blog schrijf ik op het moment tussen de lente-equinox en de zomerzonnewende, rondom 1-5.

 
 

Rond deze datum wordt in het Keltisch jaarwiel Beltane gevierd, wat duizenden jaren teruggaat. Ik volg het Keltisch jaarwiel omdat deze voor mij logisch voelt, gezien de kruispunten die gelijk lopen met de beweging van de aarde en de zonnestanden. Deze kalender is een wiel omdat het een cyclus is. Dit voelt logisch en geeft je houvast om op deze momenten bewust stil te staan bij de beweging van het seizoen en hoe jij je voelt. Omdat dit momenten van bewustzijn zijn, past het heel goed bij yoga.


Nieuw leven

Beltane staat precies tegenover Samhain. Waar Samhain gaat over afsluiten, gaat Beltane over nieuw leven. Het staat in het teken van licht, leven, vruchtbaarheid en groei. Dit zijn dan ook de thema’s waar je over kan reflecteren rond deze periode of activiteiten in dit thema voor jezelf kan plannen. Dit kan van alles zijn, en ik wil je vooral stimuleren om zelf op onderzoek te gaan. In dit blog geef ik je twee onderwerpen ter inspiratie. De eerste zijn tips om je vrij te voelen en de tweede gaat over de menstruatiecyclus.


Voel je vrij

Hoe vrij voel jij je? Kan je zonder nadenken bewegen, dansen of zingen? Of voel je je ongemakkelijk? Niet iedereen hoeft uitbundig dansend door het leven te gaan, maar misschien voel je een blokkade waardoor je tegengehouden wordt om jezelf te laten zien of je te uiten.


Shake-it: Los bewegen voor ontspanning

Hoe vrij voel jij je om te bewegen in een yogasessie? Het ‘los’-bewegen heeft veel voordelen. Neem bijvoorbeeld de beweegsessies ‘schud de dag van je af’ of ‘beweging in de ochtend’ in de online yogastudio. Deze shake-it sessies zijn misschien even wennen. Maar hoe vaker je dit doet, hoe vrijer je je voelt in de beweging.


Effecten die je kan ervaren:

  • ontspanning in je lichaam

  • loslaten van wat je niet meer nodig hebt

  • een leeg hoofd

  • stimuleren van je bloedsomloop

  • gevoel van energie

Zingen en muziek zijn goed voor je


Je hoeft geen yogasessie te doen. Je kunt ook muziek opzetten en vrij bewegen, en meezingen. Er zijn onderzoeken waarbij bleek dat door te zingen de stof oxytocine vrijkomt. Deze stof wordt ook wel je knuffelhormoon genoemd, wat je een goed gevoel geeft. Ook komt er endorfine vrij, wat pijn en stress verminderd. Naar muziek luisteren blijkt goed voor je brein te zijn volgens neuropsycholoog Erik Scherder en neurobioloog Dick Swaab.

Dus zet je favoriete playlist op en beweeg lekker mee! Het proberen waard toch?

Menstruatiecyclus

Als je menstrueert, is dit een goed moment om je menstruatiecyclus eens onder de loep te nemen.

Monitor jij je cyclus al? Zo ja, wat merk je met betrekking tot je energie en je gevoel tijdens de verschillende fases van je cyclus? Als je dit een tijd bijhoudt, zul je merken dat er patronen in te herkennen zijn. De menstruatiecyclus zien we vaak als ‘last’ en we staan vooral stil bij de menstruatie (ongesteldheid, ook een negatief woord).

Maar de menstruatiecyclus heeft veel meer fases dan alleen de menstruatie zelf. Fases waarin je bijvoorbeeld juist veel energie hebt. Dit komt door de complexe hormoonhuishouding die deze cyclus omhult. Net zoals bij de seizoenen, brengt het meebewegen met je cyclus je meer rust. De menstruatiecyclus kan voor iedereen anders lopen, maar er zijn een aantal algemeenheden die ik hieronder wil bespreken.

Je menstruatiecyclus bestaat uit vier fases:

  • menstruatiefase

  • pre-ovulatiefase

  • ovulatiefase

  • pre-menstruatiefase


Als je deze vergelijkt met de seizoenen kun je spreken over:

Winter     menstruatiefase

Voorjaar  pre-ovulatiefase

Zomer     ovulatiefase

Herfst      pre-menstruatie fase

Als je de energieniveaus die je tijdens deze fases kan ervaren hiernaast zou leggen:

Winter     menstruatiefase: rust en opladen voor start nieuwe cyclus

Voorjaar  pre-ovulatiefase: groeiende energie

Zomer     ovulatiefase: bloei fase, hoge energie

Herfst      pre-menstruatiefase: terugtrekkende energie, loslatende fase

Als je dit van je eigen cyclus weet, en je eigen bijzonderheden (zoals PMS-klachten, of bijvoorbeeld juist klachten na je menstruatie of eisprong) dan kan dit je rust geven, doordat het verklaart waarom je je zo voelt. Ook geeft het je houvast om dingen te plannen. Misschien ga je goede dingen ontdekken in fases die misschien nu minder goed voelen. Omdat je er meer aan toegeeft. Ik plan mijn agenda zoveel mogelijk rondom deze cyclus in. Zodat ik de fases benut waarin ik de meeste energie heb. Ik plan dan meer activiteiten, neem video’s op enzovoorts, en in fases waarin ik meer naar binnen keer, plan ik blogs schrijven, evaluaties en meer momenten voor mezelf.

Meten is weten

Hoe start je met monitoren? Begin met je cyclus bijhouden. Dit kan in diverse apps. Ik gebruik zelf de gezondheidsapp van de iPhone. Maar ik houd het daarnaast ook bij op papier, dat werkt voor mij beter en geeft me meer inzicht. Ik nummer de dagen van mijn cyclus (dag 1 is de eerste dag van de menstruatie) en ik geef elke dag een cijfer aan mijn energieniveau. Daarnaast schrijf ik soms iets over een bijzonderheid, zoals de heftigheid van mijn menstruatie, klachten, mijn gevoel of iets anders.



Ik ben benieuwd hoe dit voor jou gaat werken! Het is een eerste stap om meer mee te bewegen met je cyclus. Deel vooral je ervaringen hieronder, of stel je vragen.


Yoga tijdens je cyclus

Ook je yogasessies kan je inplannenop basis van je cyclus. Kies voor zachte en herstellende yogasessies in je menstruatiefase zoals:

En kies voor activerende en langere sessies tijdens je ovulatiefase zoals

Maar ook dit is voor iedereen anders. Soms voelt een heel energieke sessie of juist iets op duurvermogen (zoals wielrennen of hardlopen) wel fijn tijdens je menstruatie. Als je je cyclus gaat bijhouden, krijg je hier vanzelf meer inzicht in. Zo maak je gebruik van je cyclus als iets positiefs!

Herstellende yoga tijdens menstruatie

Bij Your natural flow vind je altijd een sessie die bij je past. Of het nu een meditatie is, een slaapsessie, een energie gevende sessie of een korte bewegingsbreak is. Altijd de juiste yogasessie, zonder poespas, nuchter, duidelijk en vol bewustzijn. Voel je welkom!

Benieuwd? Meld je aan voor de Online yoga studio. Je ben al lid vanaf 15euro.

Vond je dit blog interessant? Misschien vind je deze blogs ook leuk om te lezen:

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Volgende
Volgende

Yoga voor iedereen?