Berghouding: intensief en waardevol

De berghouding ziet er misschien uit als de meest eenvoudige yogahouding die er is, maar is dat zeker niet.

Het is een intensieve en waardevolle houding!

De Sanskriet naam is Tadasana. ‘Asana’ in Sanskriet betekent ‘houding’ en ‘tada’ is ‘rechtop’ of ‘ onbewogen’.

Een berg is ook onbewogen, dus vrij vertaald is ‘Tadasana’ ‘Berghouding’. Maar je kan het ook ‘rechtop-houding' of ‘onbewogen houding’ noemen als je meer vasthoudt aan de vertaling.

Berghouding is zelfs een van mijn favoriete houdingen. Waarom? Je leest het in mijn blog. Ook geef ik je een stabiliteitsoefening, vertel ik over veelvoorkomende houdingsproblemen en hoe je de berghouding kunt opbouwen.

4 voordelen berghouding

1. De berghouding verbetert en voorkomt houdingsproblemen.

Hoe weet je wat een goede houding is? Als je van opzij naar een rechtopstaand mens kijkt, loopt de loodlijn van bovenaf door het midden van het oor, midden schouders, net achter de heup, door het midden van je knie tot boven het enkelgewricht. Ik noem dat altijd botten stapelen.

Staan is geen statische houding. Je spieren zijn continu bezig op je rechtop je houdingen. De basis zijn je voeten, enkels, knieën, heupen en je bekken. Daarom vind je in de online studio video’s waarin we deze gebieden sterker en mobieler maken.

Bij houdingsproblemen kun je geen botten stapelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • afgeronde schouders

  • nek naar voren

  • ribben naar voren

  • te holle onderrug

  • scheef bekken

  • knieproblemen

  • enkelproblemen

De berghouding is de basis om met houdingsproblemen aan de slag te gaan. Je kunt het overal en regelmatig doen.  Doe de berghouding steeds vaker, en je zal zien dat het meer een natuurlijke houding wordt. Je pijntjes zullen afnemen. Bedenk: een kleine verbetering van 10% zorgt voor een grote verbetering op lange termijn. Laat je lichaam zich aanpassen door te oefenen. Dus ga nou niet opeens heel de dag in berghouding staan hè … Dat is je lichaam niet gewend ;-).

2 Mindful

De berghouding is een houding die je bewust maakt van je lichaam, sensaties, gevoelens en je adem. Adem bijvoorbeeld in berghouding eens in via je voeten en adem uit.

3 Emotioneel loslaten

Als je deze adem te pakken hebt, kan je eens proberen hetgeen wat je los wil laten, terug de aarde in te sturen, via deze uitademing. Adem in via je voeten en adem nieuwe energie vanuit de aarde naar je lichaam, hart en hoofd.

4 Energie/energetisch

In berghouding recht je je ruggengraat. Ik praat altijd liever over de natuurlijke curve van je wervelkolom. Een rug is namelijk niet recht ;-). Maar je begrijpt denk ik wat ik bedoel. Je voelt een soort lengte in je rug. Een belangrijk deel van je zenuwstelsel loopt langs je wervelkolom.

Hierdoor kan energie stromen. Voel het langs je wervelkolom. Voel het van je stuitje tot je kruin.

Berghouding is een meer aardende oefening. Nuchter, in het hier en nu, in contact met de aarde. Focus je op je voetzolen, het contact met de grond.

Focus je ook eens op je opengedraaide handpalmen, kan je de sensaties in je handpalmen voelen? Een houding van openheid.

Schud daarna lekker los!

Houdingsproblemen verbeteren met yoga

Yoga maakt je bewust. Het geeft je een mindful bewustzijn hoe je beweegt, ademt en denkt.  Staan, lopen en zitten lijkt iets alledaags, iets waar we niet bij nadenken. Tijdens yoga kun jij je meer bewust zijn, voelen, hoe je je beweegt of hoe je houding is.

Houdings’fouten' kunnen ontstaan door gewenning aan een manier van staan of zitten die niet per se goed voor je is. Vooral als je moe bent, zul je misschien merken dat je eerder een ‘slechte’ houding aanneemt. Deze houdingsproblemen kunnen leiden tot pijntjes in dat deel van je lichaam, of overbelasting in andere delen. Je kunt je ook minder energiek voelen.

Goed nieuws: zolang er geen medische grondslag/indicatie aan deze verkeerde houding ligt, kun je jezelf eenvoudig trainen in een betere houding. Dus met oefening is er iets aan de doen, en je maakt nieuwe patronen aan voor jezelf. Oftewel je went steeds meer aan een betere houding.

Blijven de kenmerken van de verkeerde houding zichtbaar na training? Dan is het verstandig een specialist te raadplegen. Misschien kun je een oefening, zoals de berghouding, dan beter niet doen.

Stabiliteitsoefening

Berghouding is misschien - op het oog - de meest simpele houding uit de yoga. Maar niets is minder waar! Het is een oefening, waarmee je je bewust kan worden van je houding. Ook kan je in kleine stappen je houding verbeteren, zodat je pijntjes voorkomt.

Berghouding is een stabiele basishouding. Berghouding of Tadasana in Sanskriet wordt ook wel Samasthiti genoemd, Sanskriet voor overal stabiliteit.

Probeer deze oefening maar eens. Je moet er wel even iemand bij halen ;-).

Ga in je - voor jou nu - natuurlijk houding staan zoals je ook wacht bij de bakker

Laat iemand rustig druk uitoefenen op je schouders.

En was je snel uit balans?

Probeer dan eens vaker in berghouding te staan, en merk hoe stabiel je eigenlijk staat. Ga in berghouding staan en laat weer iemand druk uitoefenen op je schouders.

O ja en die stabiliteit … die is zo belangrijk voor balans (en de keren dat je uit balans bent ;)).

Aantal veelvoorkomende houdingsproblemen

Ben jij bewust van je houding? Ga even staan zoals je altijd staat. Hoe sta jij? Ik ben niet zo van in hokjes indelen, maar misschien herken je je in een van deze drie types.


  1. Heuphangers
    Steek jij 1 heup naar buiten? Hang je als het ware in je heup? (foto?). Waarschijnlijk heb je wel eens pijntje in je heupgebied? Dan ben jij een “heuphanger”.

  2. Rugbollers
    Zijn jouw schouders naar voren gerold? Waardoor je bovenrug bolt? Misschien heb jij daardoor wel eens last van je nek, vaak hoofdpijn of juist pijn in je onderrug? Dan ben jij een “rugboller”.

  3. Kin-uitstekers
    Steek jij je hoofd iets uit, waardoor je hoofd meer voor je lichaam is. Je kin wat naar voren uitgestoken? Misschien heb jij ook wel vaak last van je nek, hoofdpijn of juist pijn in je bovenrug? Dan ben jij een “kin-uitsteker”.

Een aantal korte tips voor deze veel voorkomende houdingen:

Voor de “heuphanger”

Verdeel bewust je gewicht over je twee voeten. Doe dit steeds vaker, en je zal zien dat het meer een natuurlijke houding wordt en je pijntjes afnemen.


Voor de “rugboller”

Haal je schouders eens omlaag, laat je armen langs je lichaam hangen en draai je handpalmen naar voren. Zo roteer je je schouders meer open. Voel het maar eens met je andere hand.

Voor de “nek-uitstekers

Trek je kin eens wat in. Zo breng je je nek meer in lijn met je rug, ofwel creëer een onderkin ;-). Maak de achterkant van je nek lang, je kruin naar het hoogste punt.


Wil jij berghouding leren opbouwen?

En hiermee je houding verbeteren en pijntjes voorkomen?

Ik geef je een kleine instructie, maar eigenlijk kost het veel langer om deze houding bewust op te bouwen.

  • Zet je voeten met tenen naar voren onder je heupen.

  • Verdeel je gewicht over beide voeten.

  • Breng je gewicht iets naar je hielen (laat je tenen wel ontspannen op de grond).

  • Benen zijn recht, maar knieën uit het slot.Zo breng je knieën boven je enkels, heupen boven je knieën. Bekken is neutraal/recht* (die twee botpunten die je voelt bij je heupen? Die wijzen naar voren).

  • Rug is recht (in de natuurlijke curve van een rug).

  • Maak je achterkant van je nek lang, door je kin wat in te trekken of de achterkant van je nek wat naar achter te bewegen.

  • Breng je kruin naar het hoogste punt.

  • Schouders zijn laag.

  • Armen hangen ontspannen naast je lichaam.

  • Draai je handpalmen naar voren.

  • Adem rustig door ;-).

Extra tips:

Bekken neutraal: kantel een aantal keer je bekken, daarna terug naar ‘recht’ dan heb je waarschijnlijk je bekken in een meer neutrale positie.

Gegronde voeten: visualiseer alsof je grote voeten hebt, of alsof je voeten wortels in de aarde hebben.

Achterkant nek lang: plaats een hand tegen de achterkant van je nek, beweeg je hand een paar centimeter naar achter en beweeg je nek dan naar je hand.

Laat daarna weer alles lekker los.

Meer weten hoe je met yogahoudingen je sterker voelt je in dagelijkse leven? Pijntjes voorkomt? Volg mij dan op Instagram: @yournaturalflow.nl

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Yoga met je kinderen

Volgende
Volgende

Tijd voor jezelf, tijd voor yoga. Ook tijdens je vakantie